x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Papa Francisc, îndemn către tinerii ruși: „Nu vă uitați moștenirea”. Furie la Kiev, încântare la Kremlin

Papa Francisc, îndemn către tinerii ruși: „Nu vă uitați moștenirea”. Furie la Kiev, încântare la Kremlin

de Anastasia Paul    |    30 Aug 2023   •   23:15
Papa Francisc, îndemn către tinerii ruși: „Nu vă uitați moștenirea”. Furie la Kiev, încântare la Kremlin
Sursa foto: Hepta

„Nu vă uitați moștenirea”, i-a îndemnat Papa Francisc, vineri, într-o audiență cu tineri catolici ruși. Comentariile sale care au stârnit furie la Kiev și încântare de la Kremlin.

Vaticanul a încercat să-l apere, marți, pe Papa Francisc, după ce acesta a stârnit furie în Ucraina lăudând conducătorii imperiali ai Rusiei – o istorie pe care președintele Vladimir Putin a invocat-o adesea pentru a-și justifica războiul din Ucraina, scrie nbcnews.com.

Pontiful a făcut aceste afirmații în fața unui grup de tineri catolici ruși.

"Nu uitați de moștenirea voastră. Sunteți descendenții marii Rusii: marea Rusie a sfinților, a domnitorilor, marea Rusie a lui Petru I, Ecaterina a II-a, acel imperiu - Rusia educată, mare cultură și mare umanitate. Nu renunțați niciodată la această moștenire. Sunteți descendenți ai marii Mame Rusia, faceți un pas înainte cu ea. Și vă mulțumesc - vă mulțumesc pentru felul dumneavoastră de a fi, pentru felul de a fi rus", i-a îndemnat Papa Francisc, într-un discurs online. 

Suveranul Pontif a fost criticat apoi de liderii ucraineni, care l-au acuzat că repetă puncte de discursuri naționaliste ruse, care sunt folosite pentru a justifica războiul de la Kremlin. 

„Tocmai cu o asemenea propagandă imperialistă, „legăturile spirituale” și „nevoia” de a salva „marea mamă Rusie”, Kremlinul justifică uciderea a mii de ucraineni și distrugerea orașelor și satelor ucrainene”, spune Oleg Nikolenko, purtător de cuvânt al diplomației de la Kiev, pe Facebook.

Șeful Bisericii Catolice de Rit Oriental a Ucrainei, Arhiepiscopul Sviatoslav Shevchuk, a precizat că afirmațiile Papei au provocat „mare durere și îngrijorare” și se teme că ar putea „inspira ambiții neo-coloniale ale țării agresoare”.

Pe fondul presiunii tot mai mari, Vaticanul a declarat, marți, că din contextul comentariilor Papei reiese „clar” că acestea nu sunt menite să laude imperialismul rus.

„Papa a intenționat să încurajeze tinerii să păstreze și să promoveze moștenirea culturală și spirituală a Rusiei și, cu siguranță, să nu laude logicile imperialiste și personalități guvernamentale, citate pentru a indica anumite perioade istorice de referință”, a spus purtătorul de cuvânt, Matteo Bruni.

Papa Francisc a criticat în repetate rânduri acțiunile Rusiei în Ucraina, descriind Ucraina ca fiind „martirizată”, și a cerut mereu pace.

Dar ultima intervenție a Suveranului Pontif a fost primită cu căldură la Kremlin.

„Este admirabil că Pontiful cunoaște istoria Rusiei”, a precizat purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov.

"Este profundă și moștenirea este foarte veche, nu se limitează la Petru I. Întreaga societate și școlile lucrează din greu pentru a preda acest lucru tinerilor. Pontiful care merge împreună cu acest efort al nostru ne bucură", a precizat oficialul rus.

Vladimir Putin a menționat frecvent trecutul imperial îndelungat al Rusiei în discursuri, adesea în încercarea de a-și justifica obiectivele contemporane de politică externă.

În iunie 2022, el s-a comparat cu țarul din secolul al XVIII-lea, Petru cel Mare, care și-a extins granițele națiunii sale prin acapararea pământului suedez și a mai multor state baltice. Făcând o paralelă cu războiul său din Ucraina, Putin a spus că Petru cel Mare nu a luat teritorii din Suedia și din altele, ci le-a „reîntors” la locul lor natural, în Imperiul Rus.

Ecaterina a II-a, mai cunoscută ca Ecaterina cea Mare, a anexat Crimeea în 1783.

Cu câteva zile înainte ca forțele sale să anexeze pensinsula, în 2014, el a afirmat că „Kievul este mama orașelor rusești”, argumentând că Rusia și Ucraina sunt inseparabile din punct de vedere istoric. El a revenit la această temă într-un articol lung înainte de invazie, declarând că „Rușii, ucrainenii și bielorușii sunt toți descendenți ai Rusiei Antice, care era cel mai mare stat din Europa”.

Ucrainenii și mulți analiști occidentali au respins această prezentare a istoriei.

 

 

×
Subiecte în articol: Vatican Rusia ucraina papa francisc