x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe „Păpușa de fier a lui Putin” amenință cu invadarea Poloniei

„Păpușa de fier a lui Putin” amenință cu invadarea Poloniei

de Şerban Mihăilă    |    15 Mai 2022   •   17:49
„Păpușa de fier a lui Putin” amenință cu invadarea Poloniei
Sursa foto: Agerpres

Frustrat de rateurile de pe frontul ucrainean, precum și de dorința Finlandei de a adera la NATO, Kremlinul răbufnește, trecând la amenințări iresponsabile la adresa Occidentului. După ce a invocat scenariul unor atacuri nucleare asupra Marii Britanii și Finlandei, Moscova și-a continuat tirada apocaliptică, vorbind acum, prin intermediul mașinăriei sale de propagandă, despre invadarea Poloniei.

Eșecurile înregistrate pe câmpul de luptă de armata rusă din cauza rezistenței ucrainene, dar și a armamentului occidental trimis Kievului, în special de pe teritoriul Poloniei, au determinat o intensificare fără precedent a retoricii agresive a Kremlinului la adresa Varșoviei.

Propagandistă de frunte a Kremlinului, Olga Sakabeieva, cunoscută drept „Păpușa de fier a lui Putin”, a amenințat Polonia cu „pierderea independenței”, scrie publicația britanică „Daily Express”. Limbajul utilizat de Sakabeieva pentru a descrie poziția polonezilor față de Moscova este similar cu retorica folosită de Rusia pentru a justifica invazia declanșată de președintele Vladimir Putin în Ucraina, în luna februarie.

În timp ce Putin susține că „operațiunea militară” are ca obiectiv „denazificarea” Ucrainei, Sakabeieva precizează acum că aceeași „teroare fascistă” ia amploare în prezent și în Polonia. 

Campanie înfricoșătoare contra Varșoviei

Vorbind la postul de televiziune de stat „Russia-1”, Sakabeieva a lansat o amenințare înfricoșătoare la adresa Poloniei, scrie „Daily Express”.

„Teroarea fascistă ia acum amploare nu doar în Ucraina, ci și în Europa. Prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a declarat că lumea rusă reprezintă o amenințare pentru întreaga Europă. Mai mult, Morawiecki a cerut distrugerea completă a acestei «ideologii monstruoase», care, în cuvintele sale, este un «cancer»”, a spus Sakabeieva.

„Adică, istoria nu-i învață nimic pe oameni. La urma-urmei, din cauza unor astfel de idioți, plini de sine și aroganți, Polonia a încetat deja în mai multe rânduri să mai existe ca stat independent”, a adăugat prezentatoarea TV.

Sakabeieva a criticat astfel cu vehemență editorialul publicat de premierul Morawiecki în ziarul britanic „The Daily Telegraph”, în care acesta a spus că viziunea lui Putin despre „Russkiy Mir” („Lumea Rusă”) este „un cancer”.

Potrivit lui Morawiecki, ideea lui Putin se aseamănă cu „comunismul și nazismul” din secolul al XX-lea, iar Occidentul „trebuie să elimine complet această nouă ideologie monstruoasă”.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a reacționat la comentariile șefului guvernului de la Varșovia, spunând că acestea „sunt chintesența sentimentului de ură față de ruși care, din păcate, ca o metastază, a infectat întreaga conducere poloneză și, în multe privințe, societatea din Polonia”.

Ofensivă în forță a propagandei ruse

Clipul de la televiziunea de stat din Rusia, difuzat vineri, a fost ulterior distribuit pe Twitter de consilierul ucrainean pentru Afaceri Interne, Anton Gherașcenko.

Acesta a postat pe rețeaua de socializare: „Propagandista rusă Sakabeieva amenință #Polonia cu pierderea independenței. În fiecare zi, televiziunea rusă aruncă noi amenințări!”.

Retorica extremă a Olgăi Sakabeieva a mai fost utilizată și atunci când propagandista Kremlinului a vorbit despre declanșarea unui Al Treilea Război Mondial la televiziunea de stat. Tot ea a răspândit și o serie de teorii ale conspirației despre masacrul de la Bucha.

Perspectiva atacurilor nucleare

Isteria propagandistică a Moscovei s-a intensificat în ultimele zile. Vicepreședintele Comisiei de Apărare din Dumă, Aleksei Zhuravliov, a afirmat recent că Finlanda ar putea fi rasă de pe fața Pământului în 10 secunde, iar Marea Britanie, în trei minute, printr-un atac cu rachete nucleare lansat de Rusia, a dezvăluit „Daily Mail Online”. Același Zhuravliov a comparat țările baltice cu „gândaci urât mirositori”, care vor fi zdrobiți de către Rusia.

 

Propagandista rusă Sakabeieva amenință #Polonia cu pierderea independenței. În fiecare zi, televiziunea rusă aruncă noi amenințări!”.

Mesaj pe Twitter al lui Anton Gherașcenko, consilier ucrainean pentru Afaceri Interne

×
Subiecte în articol: Olga Sakabeieva vladimir putin Rusia