x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Paradă militară fastuoasă, cu rachete nucleare

Paradă militară fastuoasă, cu rachete nucleare

10 Mai 2016   •   10:50
Paradă militară fastuoasă, cu rachete nucleare
Sursa foto: YURI KOCHETKOV/EPA

Rusia a sărbătorit luni, cu mare fast, a 71-a aniversare a victoriei Uniunii Sovietice împotriva Germaniei naziste, cu o paradă militară în Piața Roșie din Moscova, sub privirile președintelui Vladimir Putin, relatează AFP, citată de Agerpres.

Aproape 10.000 de militari au defilat în Piața Roșie, unde au fost desfășurate și sisteme nucleare anti-rachetă. La paradă au luat parte și avioane militare, printre care aparate de vânătoare Su-35, folosite și în Siria. Președintele rus nu a ratat această ocazie pentru a lansa comunității internaționale apelul de a se uni în lupta împotriva terorismului. “Trebuie să învingem acest inamic, iar Rusia este deschisă pentru a-și uni forțele cu cele ale altor state și este pregătită să lucreze pentru crearea unui sistem internațional de securitate modern și nealiniat”, a spus Putin, în fața forțelor sale armate. În fiecare an, reamintește și BBC, Ziua Victoriei oferă Kremlinului prilejul de a reaprinde sentimentele patriotice. În plus, în mijlocul tensiunilor cu NATO pe tema conflictului din Ucraina și al loviturilor militare din Siria, Rusia și-a etalat arsenalul de ultimă generație. În momentul de față, Rusia pompează milioane de dolari pentru modernizarea capacităților sale militare. Rusia se află pe locul patru în topul țărilor care alocă cele mai mari fonduri pentru bugetul militar. În 2015, Kremlinul a crescut suma alocată armatei cu 7,5 la sută față de anul 2014, cheltuind 66,4 miliarde de dolari. O paradă la scară redusă a fost organizată luni și la baza de la Hmeimim, din nord-vestul Siriei, utilizată de aviația rusă în campania de lovituri aeriene în sprijinul regimului președintelui Bashar al-Assad.

Parada din Piața Roșie a reunit 10.000 de militari, 135 de vehicule blindate și 71 de aparate de zbor. Nu au lipsit nici rachetele nucleare cu rază lungă de acțiune.

 

 

×