Aproape 500 de experţi şi 80 de miniştri din 72 de ţări vor dezbate miercuri şi joi, la Paris, pe marginea finanţării terorismului internaţional, în special a grupărilor Stat Islamic (SI) şi Al-Qaida, precum şi asupra modului de a o contracara, informează marţi AFP.
Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a anunţat desfăşurarea acestei conferinţe, denumită "No money for terror - Conferinţă de luptă împotriva finanţării Daesh şi Al-Qaida", în timpul discursului său susţinut în faţa ambasadorilor francezi reuniţi la Paris la sfârşitul lui august anul trecut.
Lucrările acestei conferinţe, care se vor ţine în sedii ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), se vor desfăşura în spatele uşilor închise, exceptând un discurs de încheiere pe care Macron îl va susţine joi după-amiază.
"Victoria militară împotriva 'califatului' este un succes important", a comentat marţi Palatul Elysee, "însă ea nu ne protejează nici împotriva resurgenţei Daesh (acronimul arab al SI), nici împotriva activităţii unor grupări şi indivizi care au depus jurăminte de credinţă faţă de această organizaţie - chiar şi recent în Franţa - sau faţă de Al-Qaida".
"Vreme de trei ani, din 2014 până în 2016, Daesh a acumulat o enormă pradă de război, de ordinul unui miliard de dolari pe an. De atunci acesta a circulat, cel puţin parţial, şi se află probabil undeva. Aceste grupări sunt foarte capabile să utilizeze cele mai sofisticate tehnici pentru a face să circule fluxuri financiare, ei ştiu să eludeze frontierele", adaugă aceeaşi sursă.
Participanţii la conferinţă vor împărtăşi din experienţele lor şi vor încerca să ajungă la un ansamblu de "bune practici" ce ar putea fi ulterior globalizate, de exemplu la nivelul Naţiunilor Unite, a precizat Palatul Elysee.
Anchetatorii şi serviciile antiteroriste din întreaga lume s-au confruntat în cursul ultimilor ani cu atentate sau tentative de atentate supranumite "terorism low cost", care au mobilizat sume de bani foarte mici, greu sau chiar imposibil de reperat din timp.
În ianuarie 2015, o cercetătoare norvegiană, Emile Oftedal, a studiat pentru Norwegian Defense Research Establishment (FFI) 40 de celule teroriste care, între 1994 şi 2013, au organizat sau încercat să organizeze atentate în Europa. Rezultatul a fost acela că în trei sferturi din cazuri sumele puse în joc pentru organizarea de atacuri nu a depăşit zece mii de dolari.
"Teroriştii colectează, transferă şi cheltuiesc bani într-un mod remarcabil de obişnuit", a notat ea în raportul său. "Cea mai frecventă sursă de finanţare o constituie salariile şi economiile membrilor, urmată de mica delincvenţă", a adăugat cercetătoarea.