x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Parlamentarii britanici nu-și mai pot angaja rudele

Parlamentarii britanici nu-și mai pot angaja rudele

de Şerban Mihăilă    |    17 Mar 2017   •   18:04
Parlamentarii britanici nu-și mai pot angaja rudele
Sursa foto: extravagantni/Getty Images/iStockphoto

În urma scandalului de nepotism care a zguduit alegerile prezidențiale din Franța, Marea Britanie va interzice viitorilor membri ai Parlamentului de la Londra să-și angajeze partenerii de viață, rudele sau asociații de afaceri.

 

Autoritatea Independentă pentru Standarde Parlamentare din Regatul Unit (IPSA) a făcut acest anunț, ieri, menționând câteva modificări ale regulamentului privind cheltuielile la care au dreptul parlamentarii britanici. De asemenea, „orice membru al personalului care începe o relație cu un parlamentar în perioada în care aceștia lucrează împreună își va încheia contractul după o perioadă de doi ani”, a mai precizat IPSA, citată de AFP. Autoritatea pentru Standarde Parlamentare a menționat, însă, că noua prevedere a regulamentului nu-i afectează pe actuallii angajați, care au legături –fie de familie, fie de afaceri – cu membrii Parlamentului de la Londra. Regulamentul se va aplica începând cu următoarele alegeri generale, programate pentru 2020.  Aproape 150 din cei 650 de parlamentari britanici, adică peste un sfert dintre aceștia, au ca angajat un membru de familie, scrie AFP. În prezent, parlamentarii au voie să-și angajeze un singur membru de familie, conform unui regulament intrat în vigoare în 2010, în urma unui scandal declanșat de deconturile fictive din forul legislativ de la Londra. Regulamentul a fost făcut pentru evitarea angajărilor fictive.

„Angajarea părților asociate nu este în pas cu practica recrutărilor moderne, care prevede angajări corecte și deschise pentru a încuraja diversitatea” Ruth Evans, președinte IPSA

Nepotismul francez a speriat Londra

În contextul în care presa din Regatul Unit a relatat pe larg despre problemele judiciare ale lui François Fillon, candidatul de dreapta în alegerile prezidențiale din Franța, IPSA - comisia independentă britanică creată în 2010, după scandalul deconturilor fictive - a adăugat că decizia sa nu are legătură cu descoperirea vreunui abuz. „Suntem însă hotărâți să reducem această practică în viitor, pentru a încuraja bunele practici în materie de recrutare de către deputați și pentru a garanta în fața opiniei publice folosirea corespunzătoare a banilor contribuabililor”, a precizat IPSA, în raportul prezentat ieri. Atât analiști britanici, cât și francezi sunt de părere că scandalul angajărilor fictive din familia Fillon, care a zguduit campania pentru prezidențialele din Franța , a influențat decizia IPSA de a interzice parlamentarilor de la Londra să-și mai angajeze partenerii de viață, rudele sau asociații de afaceri.

Considerat cu două luni în urmă principalul favorit în alegerile prezidențiale din Franța, Fillon a fost inculpat în această săptămână pentru deturnare de fonduri publice, în ancheta privind locurile de muncă fictive ale soției și copiilor săi. Cu toate că parlamentarii francezi au voie să-și angajeze membri ai familiei, Fillon nu a reușit să-i convingă până acum pe anchetatori că soția și copii lui au muncit efectiv, după ce i-a angajat ca asistenți parlamentari și au fost remunerați cu sute de mii de euro.

×