x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Parlamentul European a adoptat noul cadru de reglementare pentru serviciile digitale

Parlamentul European a adoptat noul cadru de reglementare pentru serviciile digitale

06 Iul 2022   •   20:05
Parlamentul European a adoptat noul cadru de reglementare pentru serviciile digitale

Parlamentul European a adoptat actul legislativ privind serviciile digitale și actul legislativ privind piețele digitale, pe care Comisia Europeană le-a propus în decembrie 2020.

Potrivit unui comunicat al CE, pachetul privind serviciile digitale stabilește un prim cadru de reglementare cuprinzător pentru platformele online de care depindem cu toții în viața de zi cu zi. Aceste noi norme se vor aplica în întreaga UE și vor crea un spațiu digital mai sigur și mai deschis, care are la bază respectarea drepturilor fundamentale.

După adoptarea pachetului privind serviciile digitale în primă lectură de către Parlamentul European, ambele texte trebuie să fie acum adoptate în mod oficial de către Consiliul Uniunii Europene.

După ce vor fi semnate, Actul legislativ privind serviciile digitale și Actul legislativ privind piețele digitale vor fi publicate în Jurnalul Oficial. Ambele acte vor intra în vigoare la 20 de zile de la data publicării lor în Jurnalul Oficial în toamna acestui an.

„Parlamentul European a adoptat norme solide și ambițioase, primele de acest gen pe plan mondial, care reglementează platformele online. Actul legislativ privind serviciile digitale contribuie la protecția drepturilor utilizatorilor online. Actul legislativ privind piețele digitale creează piețe online echitabile și deschise. De exemplu, se pot aborda și în mediul online discursurile ilegale de incitare la ură. Iar produsele cumpărate online trebuie să fie sigure. Marile platforme vor trebui să se abțină de la promovarea propriilor interese, să partajeze datele cu alte întreprinderi, să faciliteze mai multe magazine de aplicații. Pentru că răspunderea este direct proporțională cu dimensiunea platformei, sunt anumite lucruri pe care platformele mari au obligația să le facă și anumite lucruri pe care nu trebuie să le facă”, a declarat Margrethe Vestager, vicepreședinta executivă pentru o Europă pregătită pentru era digitală.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: parlamentul european