Acuzaţiile adresate preşedintelui Parlamentului European de atunci, Martin Schulz, că ar fi blocat o investigaţie penală în România, sunt total nefondate, se arată într-un comunicat al Biroului Parlamentului European.
Contrar acuzaţiilor că preşedintele de atunci al Parlamentului European ar fi întârziat procesarea unei cereri făcute de procurorii din România pentru ridicarea imunităţii unui membru al parlamentului european din România, acesta a acţionat rapid şi prompt şi astfel şi-a îndeplinit sarcinile în întregime, explică Biroul PE.
“Domnul Schulz a transmis dosarul în decurs de câteva săptămâni de la primirea cererii originale către Comisia pentru Afaceri Juridice (JURI). Astfel, preşedintele Parlamentului European şi-a îndeplinit obligaţiile la timp şi într-o manieră corectă”, se subliniază în comunicatul citat.
Reacţia vine după ce europarlamentarul român Monica Macovei l-a acuzat pe Martin Schulz că a blocat cererea DNA de ridicare a imunităţii fostului europarlamentar român Ovidiu Silaghi şi că şi-a încălcat atribuţiile de preşedinte al PE. Macovei a cerut, în cadrul unui comunicat prezentat drept “opinie politică”, demisia lui Schulz din funcţia de preşedinte al Grupului Socialiştilor şi Democraţilor (S&D) din PE. Mai mult, aceasta a cerut Grupului S&D să îl excludă pe Schulz, iar lui Schulz, în cele din urmă, să demisioneze din Parlamentul European.
Social-democratul german a fost ales miercurea trecută, cu majoritate de voturi, preşedinte al grupului Alianţa Progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor (S&D) din Parlamentul European.
El va îndeplini această funcţie pentru o perioadă de tranziţie de aproximativ trei săptămâni, până la finalizarea negocierilor referitoare la desemnarea viitorilor preşedinţi ai Parlamentului European şi Comisiei Europene pentru perioada 2014-2019.
Martin Schulz este preşedintele în exerciţiu al Parlamentului European.
Social-democraţii germani vor realegerea compatriotului lor Martin Schulz la preşedinţia Parlamentului European, în paralel cu numirea conservatorului Jean-Claude Juncker în postul de preşedinte al Comisiei Europene, a anunţat vineri liderul lor, Sigmar Gabriel, citat de AFP.
“Alegerea lui Juncker ca preşedinte al Comisiei şi alegerea lui Schulz (ca preşedinte al Parlamentului European) trebuie să fie legate”, a declarat Sigmar Gabriel, ministru al Economiei şi vicecancelar în Guvernul de mare coaliţie, într-un interviu publicat pe pagina de internet a săptămânalului Der Spiegel. “O sarcină de acum pentru Angela Merkel să-şi convingă propria sa familie politică”, a adăugat el. “Avem nevoie de o axă puternică Juncker-Schulz în faţa provocărilor din Europa”, a afirmat Sigmar Gabriel.
El insistă ca Schulz să fie ales înaintea numirii lui Juncker.