Epidemia de Ebola din Africa de Vest a fost trecută cu vederea de comunitatea internaţională şi reprezintă acum un pericol pentru securitatea globală, susţin deputaţii europeni într-o rezoluţie votată joi. Ţările afectate se confruntă cu un colaps socio-economic, de aceea ar trebui luată în considerare intervenţia unor trupe ONU, iar accesul la tratamentele existente ar trebui accelerat, au adăugat ei.
Sunt necesare urgent fonduri, precum şi capacităţi operaţionale, inclusiv resurse umane calificate şi materiale logistice, se arată în rezoluţia adoptată de Parlamentul European. Ar trebui avută în vedere utilizarea mijloacelor militare şi civile de apărare sub autoritatea secretarului general ONU, solicită deputaţii.
Ţările se află pe marginea prăpastiei economice
Europarlamentarii subliniază că ţările afectate suferă deja de lipsa hranei şi a apei curate şi se confruntă cu o prăpastie economică cauzată de întreruperea comerţului, anularea zborurilor comerciale şi imposibilitatea recoltării din cauza epidemiei. Mişcările sociale, oamenii care părăsesc zonele afectate, haosul sunt factori care determină răspândirea virusului. Mai mult, epidemia a arătat gravitatea situaţiei în care se află sistemele de sănătate ale ţărilor afectate, care au nevoie urgent de sprijin în acest sens,notează site-ul Parlamentului European.
Coordonare a planurilor şi a zborurilor
Comisia Europeană trebuie să evalueze nevoile şi să elaboreze planuri specifice pentru fiecare ţară pentru a stabili şi a coordona cererea şi desfăşurarea de personal medical, laboratoare mobile, echipament, costume de protecţie şi centre de tratament. Statele membre UE ar trebui să coordoneze zborurile şi să stabilească poduri aeriene, iar Uniunea Africană ar trebui să fie încurajată să stabilească un plan de acţiune complex, având în vedere că această criză devine tot mai complexă şi mai politică.
Cercetare medicală şi acces la tratamente
Testele clinice pentru tratamentele existente ale virusului Ebola ar trebui să fie accelerate, spun deputaţii, cerând o distinţie clară între testele pentru tratament şi testele pentru vaccin – acestea din urmă urmând a respecta regulile în vigoare ale OMS.
Epidemia Ebola a fost declarată oficial la data de 22 martie 2014 în Guineea, de atunci răspândindu-se în patru state (Liberia, Nigeria, Sierra Leone şi Senegal), aproape 4000 de oameni fiind infectaţi şi mai mult de 2000 decedând. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), numărul pacienţilor ar putea creşte la 20.000 în următoarele trei luni.