x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Parlamentul European se pregăteşte să-i ridice imunitatea deputatei Marine Le Pen

Parlamentul European se pregăteşte să-i ridice imunitatea deputatei Marine Le Pen

30 Iun 2013   •   19:46

Parlamentul European (PE) urmează să îi ridice marţi imunitatea parlamentară eurodeputatei franceze Marine Le Pen, fapt care ar putea duce la o eventuală inculpare a preşedintei Frontului Naţional (FN) de către justiţia franceză pentru “incitare la ură rasială”, relatează AFP.

Aleasă din 2004 în PE, Marine Le Pen are un proces cu Parchetul din Lyon în urma unei reclamaţii depuse după un discurs susţinut în 2010, în care compara rugăciunile de pe stradă ale musulmanilor cu ocupaţia nazistă din al Doilea Război Mondial.

Răspunzând unei cereri a justiţiei franceze, comisia pentru probleme juridice a PE s-a reunit într-o şedinţă cu uşile închise şi s-a pronunţat la 19 iunie, cu mare majoritate, pentru ridicarea imunităţii parlamentare a preşedintei FN. Votul programat în şedinţa plenară de marţi ar urma să confirme această propunere. “Da, se va întâmpla acest lucru pentru că sunt o disidentă, dar nu mi-e deloc teamă şi nu îmi pasă”, a spus vineri Marine Le Pen, anticipând votul Parlamentului. “Va fi proces şi sper să îl câştig”, a adăugat ea, invocând “libertatea de exprimare”.

Invitată de trei ori să îşi exprime poziţia în faţa comisiei pentru probleme juridice a PE - în martie, aprilie şi mai -, Le Pen nu s-a prezentat niciodată, a afirmat o sursă parlamentară.

Înaintea preşedintei FN, Bruno Gollnisch a fost privat de două ori de imunitatea parlamentară după afirmaţii care au făcut obiectul unor urmăriri judiciare în Franţa. În 1998, tatăl ei, Jean-Marie Le Pen, a fost vizat şi el de aceeaşi procedură, după ce a făcut o declaraţie şocantă: camerele de gazare naziste au fost doar “un detaliu al istoriei celui de-al Doilea Război Mondial”, a spus el atunci.

Potrivit site-ului independent VoteWatch Europe, Marine Le Pen este unul din deputaţii cu cea mai scăzută activitate în PE: ea nu a redactat niciun raport sau moţiune de decizie, nu a depus nicio declaraţie scrisă, iar intervenţiile sale publice sunt extrem de rare.

Cu mai puţin de un an înaintea viitoarelor alegeri europene, Frontul Naţional ar fi, potrivit sondajelor de opinie, la egalitate cu Partidul Socialist şi cu UMP, cu 21% dintre intenţiile de vot.


×
Subiecte în articol: marine le pen