x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Parlamentul European sprijină cererea “legitimă” de statalitate a Palestinei

Parlamentul European sprijină cererea “legitimă” de statalitate a Palestinei

de Marina Constantinoiu    |    29 Sep 2011   •   13:14

Parlamentul European considera, intr-o rezolutie adoptata joi, drept "legitima" cererea palestiniana pentru statalitate si a cerut gasirea unei solutii in termen de un an, se arata intr-un comunicat al Parlamentului European.

Deputatii europeni sunt de parere insa ca statalitatea palestiniana trebuie sa rezulte din negocieri in cadrul sesiunii curente a Adunarii Generale a Natiunilor Unite. "Dreptul palestinienilor la autodeterminare si de a avea propriul lor stat este de necontestat, la fel ca si dreptul Israelului de a exista in interiorul unor granite sigure", se afirma in rezolutia adoptata azi.

Frontierele din 1967, Ierusalimul drept Capitala

Parlamentul European isi reafirma sprijinul ferm pentru solutia "doua state", pe baza frontierelor din 1967, cu Ierusalimul drept Capitala a ambelor state, si subliniaza ca negocierile directe intre israelieni si palestinieni ar trebui reluate fara intarziere.

Rezolutia subliniaza ca "nici o modificare la frontierele de dinainte de 1967, inclusiv cu privire la Ierusalim, alta decat cea convenita de catre parti, nu ar trebui sa fie acceptata".

O pozitie comuna a UE este necesara

Parlamentul European cere Inaltului Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe si statelor membre sa gaseasca o pozitie comuna a UE privind cererea palestiniana si sa evite diviziunile intre statele membre. De asemenea, deputatii europeni subliniaza faptul ca statele membre si comunitatea internationala ar trebui sa-si reconfirme angajamentul puternic pentru securitatea Israelului.

Oprirea constructiilor de asezari urbane

Parlamentul cere Guvernului israelian sa inceteze toate constructiile si extinderea asezarilor urbane in Cisiordania si Ierusalimul de Est. De asemenea, deputatii europeni insista asupra faptului ca atacurile cu rachete din Fasia Gaza asupra Israelului ar trebui sa inceteze si un armistitiu permanent ar trebui sa fie incheiat. Rezolutia a fost adoptata prin vot liber, cu ridicarea mainilor.

×