x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe "Parteneriat strategic extrem de pozitiv"

"Parteneriat strategic extrem de pozitiv"

de Delia Zahareanu    |    16 Aug 2007   •   00:00
"Parteneriat strategic extrem de pozitiv"
Sursa foto: Karina Knapek/

Lupta impotriva terorismului, relaţii bilaterale, reforma din justiţie şi investiţiile britanicilor in Romănia au fost printre temele discuţiei Jurnalului Naţional cu Excelenţa sa, Robin Barnett, ambasadorul britanic la Bucureşti.

INTERVIU - Ambasadorul Marii Britanii, despre relaţia ţării sale cu Romănia

Lupta impotriva terorismului, relaţii bilaterale, reforma din justiţie şi investiţiile britanicilor in Romănia au fost printre temele discuţiei Jurnalului Naţional cu Excelenţa sa, Robin Barnett, ambasadorul britanic la Bucureşti.


Intrebat despre perspectiva sa asupra ameninţărilor teroriste care apar sub forma "surprizelor" de proporţii, ambasadorul britanic, Robin Barnett, ne-a declarat: "Terorismul nu este neapărat un fenomen naţional, căt mai degrabă unul internaţional. Ceea ce a reieşit destul de clar de la tragicul episod 9/11 este că organizaţiile internaţionale au răspuns pozitiv referitor la această agendă. In UE, pe domeniul Justiţie - Afaceri Interne, s-a facilitat cooperarea şi schimbul de informaţii, procedurile obişnuite au fost simplificate, reducănd barierele birocratice, care sunt extrem de benefice pentru terorişti".

PRIETENI. Vorbind despre relaţiile bilaterale dintre Marea Britanie şi ţara noastră, ambasadorul Barnett a spus: "Cred că ne putem aştepta la o continuare a extrem de pozitivului parteneriat strategic pe care Regatul Unit il are cu Romănia, in timpul mandatului premierului Brown". Dar legat de agenda UE, Marea Britanie şi Romănia au vederi similare şi cooperează pe un mare număr de domenii, de la reformele economice pănă la afaceri interne, mediu, protecţia consumatorului, agricultură, după cum ne-a declarat ambasadorul britanic la Bucureşti. "Noi ne dezvoltăm acum o relaţie pe bază de parteneriat cu Romănia, in interiorul Uniunii Europene. Romănia este un partener egal in UE."

Â

REFORMELE. Despre problemele legate de corupţie şi reforma in justiţie, Robin Barnett a apreciat că Marea Britanie face mai mult decăt să sprijine doar la nivel verbal măsurile de reformă. "Regatul Unit are un parteneriat foarte străns cu Ministerul Justiţiei şi Ministerul Afacerilor Interne, pentru a ajuta şi a sprijini eforturile Guvernului romăn, prin intervenţii cu un scop bine definit şi prin proiecte finanţate de Marea Britanie şi de UE." Un astfel de proiect, detaliază ambasadorul Barnett, este introducerea persoanelor care se vor ocupa de o mai eficientă gestionare a instanţelor, deoarece toată lumea se plănge că procesele iau prea mult timp. "Ideea din spatele «managerilor de instanţe» este să ia din povara administrativă de pe umerii judecătorilor, pentru a le permite să se concentreze asupra cazurilor şi sub nici o formă să nu dăuneze independenţei magistraţilor." Cu privire la investiţii şi comerţ, emisarul Reginei la Bucureşti se arată foarte optimist, apreciind că investiţiile britanice in Romănia totalizează aproximativ 3,5 miliarde de euro, iar expertiza britanică din agricultură va avea un efect benefic pe termen lung pentru agricultura romănească.

×
Subiecte în articol: externe romania