x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Partenerul roman - Pavel Suian, pion in fraudarea ONU

Partenerul roman - Pavel Suian, pion in fraudarea ONU

de George Daniel Ripa    |    11 Ian 2007   •   00:00
Partenerul roman - Pavel Suian, pion in fraudarea ONU

Mario Scaramella, italianul implicat in moartea fostului spion rus Alexander Litvinenko, a extorcat bani de la ONU cu ajutorul unui cetatean roman. Prestigioasa publicatie International Herald Tribune arunca in joc numele lui Pavel Suian, fratele fostului membru PUNR Valer Suian.

Fonduri deturnate cu ajutor romanesc. Mario Scaramella, italianul implicat in moartea fostului spion rus Alexander Litvinenko, a extorcat bani de la ONU cu ajutorul unui cetatean roman. Prestigioasa publicatie International Herald Tribune arunca in joc numele lui Pavel Suian, fratele fostului membru PUNR Valer Suian.

Italianul Mario Scaramella, protagonist al scandalului otravirii unui fost spion rus, a infiintat in urma cu cativa ani o organizatie fictiva, care chipurile se ocupa cu protectia mediului. Prin intermediul acesteia, el a reusit sa obtina ilicit fonduri de la Comitetul Conventiei Basel, parte a Programului ONU de Protectie a Mediului Inconjurator.

Scaramella nu ar fi reusit insa fara recomandarile primite din partea romanului Pavel Suian, informa ieri editia electronica a publicatiei International Herald Tribune.

MAREA PACALEALA. Italianul a reusit sa pacaleasca timp de 17 ani institutii de seama din Italia, cum ar fi Comisia italiana antimafia, Parlamentul italian, dar si cele mai importante organizatii internationale: Agentia ONU de Protectie a Mediului, Uniunea Europeana si NATO.

Pacaleala a mers atat de bine, incat a reusit sa obtine fonduri uriase si legitimitate pentru organizatiile fictive create de el cu ajutorul unor oameni de stiinta, manageri si politicieni.

PRECOCE. In 1989, pe cand avea doar 18 ani, Scaramella a reusit sa pacaleasca autoritatile italiane, jucand rolul unui inspector al Fortelor politienesti de Protectie a Mediului. Sub aceasta identitate, el a realizat timp de 18 luni perchezitii si confiscari de bunuri, fiind in cele din urma prins si judecat.

Dupa un an si jumatate petrecut in inchisoare, Scaramella a fondat Centrul de Monitorizare a Cercetarilor Stiintifice, ca reprezentant al caruia a reusit sa se angajeze in Italia ca specialist in dezastre ecologice. In acesti ani, Scaramella a reusit sa pacaleasca NATO si UE, de la care a primit finantari importante.
Pavel Suian
In 2003, ECCP, una dintre organizatiile fantoma create de Scaramella, a semnat un acord de cooperare cu Secretariatul Conventiei de la Basel, datorita recomandarilor lui Pavel Suian, care era pe atunci inalt ofiter pe probleme juridice in cadrul programului Natiunilor Unite, scrie iht. Pavel Suian a facut parte inainte de 1989 din CC al PCR, iar dupa evenimentele din decembrie s-a inscris in PNT-CD, partid in care a incercat sa il atraga si pe C.V. Tudor. A fost insa refuzat de liderii taranisti, condusi atunci de Corneliu Coposu. Fratele lui Pavel, Valer Suian, a facut parte din PUNR, condus de Gheorghe Funar.

×