Particulele radioactive pot ajunge in Europa. Aceasta este titlul interviului cu Cyril Honore, director adjunt la Meteo-France, publicat azi in editia on line al Le Point.
Cyril Honore precizeaza ca , in emisfera nordica, vanturile circula de la vest la est. Particulele radioactive ar putea fi iniţîtial dirijate spre Pacific. Insa vantul nu se opreste niciodata. Ceea ce inseamna ca particulele continand elemente radioactive circula si fac inconjurul globului. In aprilie 1986, la accidentul nuclear de la Cernobal, vantul a fost cel care a pus in miscare particulele radioactive. Vantul nu poate fi oprit, nu poate fi controlat.
Cyril Honore spune ca particulele radioactive pot face inconjurul Terrei, in aproximativ zece zile. Dar totul depinde de pozitionarea vantului, altitudine, viteza si greutatea particulelor pe care le transporta. Vanturile sunt supuse la randul lor unor miscari extrem de complicate, greu de calculat. Curentii de la altitudine mare pot persista luni la rand in atmosfera pana sa coboare treptat. Astfel, au loc efecte de dilutie si de dispersie, dar particulele radioactive nu dispar total. Exemplul cel mai elocvent este cel al eruptiei din 1991 a vulcanului Pinatubo din Philipine. El a aruncat lava si particule care au circulat in atmosfera aproximativ doi ani. Eruptiile vulcanice au o specificitate. Ceea ce nu se oate spune, la ora actuala, despre particulele emanate la centralele nucleare japoneze.
Într-o asemenea situatie, rolul nostru, mai spune Cyril Honore, este de a informa guvernul si autoritatile din domeniul meteorologiei. Deoarece particulele radioactive pot sa contamineze aerul, pot reveni pe sol prin precipitatii si vanturi Ceea ce inseamna ca pot ajunge in apa si in sol.