x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Patriot în Polonia

Patriot în Polonia

de Sînziana Stancu    |    26 Noi 2009   •   00:00

Statele Unite şi Polonia au ajuns la un acord privind statutul militarilor americani în timpul misiunii lor pe teritoriul polonez (SOFA).



Acordul deschide calea instalării de rachete americane Patriot, anul viitor, în această ţară, a anunţat Guvernul polonez. "Negocierile privind un acord care să permită prezenţa militară a Statelor Unite în ţara noastră au fost încheiate cu succes", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului polonez al Apărării, Robert Rochowicz, citat de AFP. El a refuzat să confirme însă  informaţiile apărute în presa poloneză, conform cărora acordul ar urma să fie semnat oficial la 10 decembrie, la Varşovia, între adjunctul ministrului polonez al Apărării, Stanislaw Komorowski, şi subsecretarul de Stat american însărcinat cu Controlul armamentului şi securităţii internaţionale, Ellen Tauscher.

Un oficial american din cadrul Apărării confirma, în octombrie, că Statele Unite intenţionează să staţioneze temporar în Polonia rachete sol-aer de tip Patriot, în 2010.

Semnarea Acordului SOFA este condiţia prealabilă pentru instalarea în Polonia a unei baze americane de rachete Patriot. SUA au abandonat, în septembrie, proiectul de instalare în Europa Centrală a scutului antirachetă, după ce au revizuit ameninţarea iraniană, în favoarea unei "noi abordări", stabilite de preşedintele Barack Obama. Washingtonul anunţa, astfel, că vrea să staţioneze, în 2015, în Polonia şi Cehia, rachete de tip SM-3, concepute pentru a distruge rachete balistice cu rază scurtă şi medie de acţiune.

×
Subiecte în articol: externe