x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Pelerinajul la Mecca, ameninţat de gripa porcină

Pelerinajul la Mecca, ameninţat de gripa porcină

25 Noi 2009   •   00:00
Pelerinajul la Mecca, ameninţat de gripa porcină

Peste două milioane de oameni se îndreaptă, în aceste zile, spre Mecca, în marele pelerinaj anual al musulmanilor. Autorităţile din Arabia Saudită au luat măsuri pentru a preveni orice incident şi mai ales o eventuală răspândire a virusului AH1N1.



Oficial, pelerinajul începe mâine, dar multe grupuri de pelerini au sosit deja la Mecca. Guvernul saudit a emis 1.600.000 de vize pentru musulmanii din străinătate, cărora li se vor adăuga sute de mii de localnici.

În ultimii ani, pelerinajul a fost îndoliat de incidente pe care autorităţile se străduiesc, acum, să le evite cu orice preţ. În 2006, peste 360 de oameni şi-au pierdut viaţa într-o uriaşă busculadă, relatează antena3.ro.



Constructorii au muncit zi şi noapte la extinderea platformelor şi pasarelelor de la Mina, unde are loc un ritual care generează, de fiecare dată, o aglomeraţie uriaşă. Pe de altă parte, guvernul saudit a avertizat că nu va tolera exploatarea politică a pelerinajului, pe fondul conflictelor din Irak, Afganistan şi teritoriile palestiniene.

La toate acestea se adaugă ameninţarea virusului A H1N1. Patru pelerini au murit, deja, de gripă, îndată după sosirea în Arabia Saudită. Totuşi, mulţi credincioşi nu iau în seamă riscurile iar unii nici măcar nu s-au vaccinat, convinşi că protecţia divină este suficientă.

Guvernul saudit le-a recomandat persoanelor în vârstă sau cu boli cronice, femeilor însărcinate şi copiilor să renunţe, în acest an, la pelerinaj. Serviciile medicale au luat măsuri deosebite de prevenire şi se declară pregătite să facă faţă oricărei situaţii.

×
Subiecte în articol: externe