x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Pentagonul a studiat limbajul corporal al lui Vladimir Putin. La ce concluzii au ajuns specialiștii americani

Pentagonul a studiat limbajul corporal al lui Vladimir Putin. La ce concluzii au ajuns specialiștii americani

05 Feb 2015   •   12:20
Pentagonul a studiat limbajul corporal al lui Vladimir Putin. La ce concluzii au ajuns specialiștii americani

Un studiu realizat de un centru de cercetare al Pentagonului susţine că preşedintele rus, Vladimir Putin, suferă de sindromul Asperger, "o tulburare de tip autist care îi afectează toate deciziile", se arată într-un raport din 2008 obţinut de USA Today.

"Evoluţia neurologică a lui Putin a fost întreruptă în copilărie", scrie Brenda Connors, expert la Naval War College din Newport.

În urma analizării mişcărilor preşedintelui rus, s-a ajuns la concluzia că acesta "are o anormalitate neurologică". Potrivit lui Connoers, "la începutul vieţii, poate chiar în uter, Putin a suferit un accident emisferic".

Studiul relevă faptul că "accidentul emisferic" ar fi putut fi un atac cerebral şi subliniază că mama preşedintelui, care avea o sănătate precară, l-a născut la vârsta de 41 de ani. Drept urmare, "principala sa formă de compensare (a bolii) este controlul extrem", care "se reflectă în stilul său de a lua decizii şi în modul de guvernare".

Raportul precizează însă că cercetătorii nu îşi pot dovedi teoria pentru că nu pot efectua o scanare a creierului preşedintelui rus. Ei se bazează doar pe analiza tiparului mişcărilor, care înseamnă studierea mişcărilor unui individ pentru a obţine indicii despre cum ia deciziile persoana respectivă sau despre cum reacţionează la evenimente.

Studiul citează însă activitatea desfăşurată de specialiştii în autism în sprijinul afirmaţiilor sale. Astfel, raportul din 2008 în citează pe doctorul Stephen Porges, care în prezent este profesor de psihiatrie la Universitatea North Carolina. "Putin manifestă o formă de autism", afirmă el. Cu toate acestea, Porges a declarat miercuri că nu a văzut niciodată raportul finit şi că nu ar merge atât de departe încât să afirme că preşedintele rus suferă de sindromul Asperger. În schimb, susţine Porges, analizele sale au fost ceea ce aveau nevoie oficialii americani pentru a găsi metode prin care să trateze cu Putin, al cărui comportament şi expresie facială dezvăluie o persoană defensivă într-un cadru social larg. Deşi aceste trăsături sunt observate în cadrul sindromului Asperger, ele au fost remarcate şi la persoane care au dificultăţi în a rămâne calme în mediul social şi au un prag redus de reactivitate.

În 2011, Connors a terminat un alt studiu pentru Net Assessment despre interacţiunile dintre Putin şi Medvedev. În acest studiu ea a conchis că Medvedev este un "om de acţiune", care este "înclinat să evalueze situaţiile rapid şi să facă acest lucru în termeni de alb şi negru". Putin, pe de altă parte, "are predilecţii foarte diferite" şi "se întoarce metodic asupra aspectelor problemei cu care se confruntă, continuând să revizuiască datele pentru a-şi verifica analiza şi a-şi confirma priorităţile", mai afirmă raportul.

×