În ultimele zile, oficiali de rang înalt din serviciile americane de spionaj s-au declarat îngrijorați că liderul de la Kremlin va escalada conflictul, în încercarea de a înfrânge rezistența Ucrainei.
Rusia deține în continuare un avantaj militar copleșitor și poate bombarda orașele ucrainene câteva săptămâni de acum înainte. Între timp, pe măsură ce restul lumii se cutremură și reacționează la imaginile războiului declanșat de Moscova, președintele rus rămâne izolat de presiunea internațională, prin ceea ce directorul CIA, William Burns, numește „o bulă de propagandă”.
Oricât de greu ar fi de descifrat de la distanță, modul de gândire al lui Putin devine esențial pentru Occident, care vrea să înțeleagă cât mai rapid următoarele mișcări ale Rusiei și să evalueze astfel ritmul trimiterii de ajutoare militare către ucraineni, să încerce să-l împiedice pe liderul de la Kremlin să atace direct și alte state sau, eventual, să-l oprească pe acesta să apese butonul nuclear.
Pe parcursul a două zile de audieri în fața Congresului SUA, șefii spionajului american și-au exprimat deschis îngrijorarea față de ceea ce ar putea face Putin în următoarele săptămâni, iar preocuparea lor poate influența viitoarele acțiuni ale administrației de la Casa Albă.
„Se aștepta să ia Kievul în două zile”
„De-a lungul a două decenii, Putin a ajuns să controleze total guvernul și serviciile de securitate ale Rusiei, conducând alături de un cerc restrâns de apropiați, marginalizând disidența și întemnițându-i sau eliminându-i pe liderii opoziției din țară. Președintele rus a criticat mult timp destrămarea Uniunii Sovietice, a respins pretențiile de suveranitate ale Ucrainei și s-a gândit la un război nuclear care se va încheia cu rușii ca «martiri».”, comenta recent AP.
În contextul în care presa de peste Ocean a pus tunurile pe reacțiile imprevizibile și aparent inconștiente ale lui Putin, directorul CIA le-a transmis membrilor Congresului SUA că, după părerea sa, președintele rus „fierbe de mulți ani într-o combinație incandescentă de nemulțumiri și ambiție”.
Putin se aștepta să cucerească Kievul în două zile, a mai spus Burns. În schimb, armata sa nu a reușit să preia controlul asupra marilor orașe și a pierdut deja câteva mii de soldați. Occidentul a impus sancțiuni și alte măsuri care au paralizat economia rusă și au diminuat standardele de viață, atât pentru oligarhi, cât și pentru cetățenii obișnuiți. O mare parte din valuta străină pe care Rusia o acumulase ca un bastion contra sancțiunilor este acum înghețată în bănci din străinătate.
„Nu va ține cont de civili”
Fost ambasador american la Moscova, care s-a întâlnit de multe ori cu Putin, Burns a mai precizat, ca răspuns la o întrebare despre starea mentală a președintelui rus, că nu crede că acesta este nebun.
„Cred că Putin este furios și frustrat în acest moment”, a spus el. „Este probabil să dubleze eforturile și să încerce să macine armata ucraineană fără să țină cont de victimele civile.”, a adăugat el.
Recentele afirmații nedovedite ale Rusiei, potrivit cărora SUA ajută Ucraina să dezvolte arme chimice sau biologice, sugerează că Putin însuși ar putea fi pregătit să desfășoare aceste arme într-o operațiune „sub steag fals”, a mai spus Burns.
În opinia lui, nu există nicio cale pentru a opri războiul, deoarece președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, nu poate recunoaște anexarea Crimeei și nici autonomia celor două republici din estul țării.