x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Pericolul islamist se extinde în Balcani

Pericolul islamist se extinde în Balcani

28 Mar 2010   •   00:00

Arabia Saudită trimite sute de milioane de euro grupărilor islamiste din Balcani, unele dintre acestea promovând ura faţă de Occident şi recrutând luptători pentru războiul din Afganistan, a relatat Sunday Times.

Potrivit oficialilor macedoneni, fundamentalismul islamic ameninţă să destabilizeze Balcanii, unde facţiunile wahabbite şi salafiste finanţate de organizaţii saudite intră în conflict cu comunităţile musulmane locale moderate.

Fundamentaliştii au finanţat deja construirea a zeci de moschei şi centre comunitare şi, în unele cazuri, le oferă bani susţinătorilor lor. Liderul comunităţii islamice din Macedonia a recunoscut că mai multe moschei au fost preluate de grupări radicale, noii imami susţinând că au fost instalaţi "spontan" de credincioşi.

Surse guvernamentale macedonene au afirmat că autorităţile monitorizează până la 50 de voluntari Al Qaeda recrutaţi pentru a fi trimişi în Afganistan. Potrivit unor documente clasificate obţinute de Sunday Times, autorităţile macedonene anchetează şi câteva asociaţii de caritate islamice, care sunt active în Balcani şi sunt bănuite că propovăduiesc extremismul, fiind implicate în operaţiuni de spălare de bani în favoarea organizaţiilor teroriste.

"Numai în ultimii zece ani, în Macedonia au intrat sute de milioane de euro şi majoritatea au venit din Arabia Saudită", a declarat o sursă guvernamentală, adăugând că "principalul export al Arabiei Saudite pare să fie ideologia, nu petrolul".

×
Subiecte în articol: externe