x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Periculoasa Aafia, în faţa Justiţiei

Periculoasa Aafia, în faţa Justiţiei

de Mihaela Matachita    |    17 Aug 2008   •   00:00
Periculoasa Aafia, în faţa Justiţiei

TERORISM  ●  Neurolog, agent în adormire
Aafia Siddiqui, specialist în neurologie, dar presupus agent în adormire suspectat de legături cu Al Qaeda, este acuzată de tentativă de omor împotriva personalului militar american şi agenţilor FBI.



TERORISM  ●  Neurolog, agent în adormire
Aafia Siddiqui, specialist în neurologie, dar presupus agent în adormire suspectat de legături cu Al Qaeda, este acuzată de tentativă de omor împotriva personalului militar american şi agenţilor FBI.

Aafia Siddiqui, cercetător format în Statele Unite, era căutată pentru a fi interogată în legătură cu executanţi-cheie ai reţelei islamist-teroriste Al Qaeda, deţinuţi în prezent la baza americană de la Guantanamo (Cuba). Pakistaneza în vîrstă de 36 de ani a fost arestată de autorităţile afgane la 17 iulie în Ghazni.

LUPTA. Americanii, care doreau s-o interogheze, s-au prezentat la locul de detenţie. Dar abia au intrat că, într-o secundă, Aafia a înşfăcat carabina M-4 a unui soldat american şi a încercat să împuşte un ofiţer. Numai prezenţa de spirit a unui interpret american a evitat o tragedie. Traducătorul a intervenit rapid, lovind peste cătarea armei cu care fanatica ameninţa. În aceeaşi clipă, ea a fost îmşuşcată de două ori cu o armă de mînă de calibrul 9 milimetri. În ciuda rănilor, "tigroaica furioasă", strigînd că
 
VIAŢĂ DUBLĂ. Siddiqui a studiat la renumitul Institut de Tehnologie din Massachusetts şi din 2004 FBI o suspecta de legături cu Al Qaeda
"vrea să-i omoare pe americani", a continuat să se lupte cu echipa de militari şi agenţi pînă ce aceştia i-au venit de hac.

PERCHEZIŢIA. La arestare au fost găsite în geanta ei numeroase documente privind fabricarea de explozibili şi extrase din "Arsenalul Anarhistului". De altfel, potrivit autorităţilor americane, Siddiqui este o femeie foarte periculoasă, care în momentul arestării se afla în posesia unor documente privind atît modul de fabricare a dispozitivelor explozive, cît şi diferite clădiri-ţintă din Statele Unite, între care unele amplasate în New York.

ACUZAREA. La începutul săptămînii trecute, ea a fost adusă la New York şi acuzată de tentativă de omor şi vătămare corporală. Mamă a trei copii, ea va trebui să răspundă acuzaţiilor de a fi încercat să ucidă un agent american, precum şi de a fi lansat o serie de alte atacuri împotriva unor cetăţeni americani, fiind pasibilă de o pedeapsă de 20 de ani de închisoare.

APĂRAREA. Cazul a suscitat proteste în Pakistan, unde rudele acuzatei au invocat o eroare judiciară. Acestea au susţinut că ea ar fi fost încarcerată în închisori secrete americane în ultimii cinci ani. Arestarea ei aduce în atenţie chestiunea persoanelor suspecte de terorism dispărute în Pakistan, pe care autorităţile le-au reţinut probabil în favoarea americanilor. Femeia dispăruse în 2003 în oraşul-port Karachi, în timp ce se deplasa în Pakistan pentru a-şi vizita părinţii. Sora sa, Fauzia Siddiqui, a declarat, într-o conferinţă de presă organizată la Karachi, că Aafia a fost "torturată în ultimii cinci ani" de agenţii americani. Guvernul pakistanez nu a recunoscut niciodată că o deţine pe Siddiqui şi nu a făcut nici o declaraţie după arestarea ei. Oficiali militari americani au negat că ea ar fi fost deţinută la baza aeriană de la Bagram (Afganistan).

×
Subiecte în articol: externe