x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Petrol contra hrană. Rusia a început să livreze cereale Iranului

Petrol contra hrană. Rusia a început să livreze cereale Iranului

08 Iun 2015   •   12:03
 Petrol contra hrană. Rusia a început să livreze cereale Iranului

Primele livrări de cereale ale Rusiei către Iran au început deja, până în prezent fiind expediate 100.000 de tone, a declarat luni Alexei Alekseyenko, reprezentant al Serviciului federal de supraveghere veterinară şi fitosanitară din Federaţia Rusă (Rosselkhoznadzor), adăugând că se aşteaptă ca livrările din acest an să fie comparabile cu cele de anul trecut, transmite RIA Novosti.

Autorităţile de la Moscova au anunţat în luna aprilie că Rusia va trimite cereale, echipamente şi materiale de construcţii către Iran, pe baza unui program de tip petrol contra hrană, primul pas în asigurarea de noi pieţe de desfacere după ce Occidentul a impus sancţiuni Rusiei din cauza crizei din Ucraina. Însă analiştii au ridicat semne de întrebare cu privire la acest acord în condiţiile în care până acum nu s-a înregistrat o creştere a schimburilor comerciale.

'Da, livrările au început în urmă cu câteva zile. Până acest moment au fost livrate 100.000 de tone. Volumele de livrări sunt susceptibile să fie comparabile cu cele de anul trecut, când au fost exportate 1,3 milioane de tone de cereale', a adăugat Alekseyenko.

Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania negociază cu Teheranul un acord privind programul său nuclear şi speră să îl încheie până la 30 iunie. Obiectivul este de a împiedica Republica Islamică să pună la punct o armă nucleară, în schimbul ridicării sancţiunilor internaţionale care au consecinţe negative asupra economiei iraniene.

Sursa: Agerpres

×
Subiecte în articol: petrol contra hrana iran cereale