Coreea de Nord posedă 800 de rachete şi plutoniul necesar pentru fabricarea a şase arme nucleare, a afirmat astăzi comandantul forţelor SUA în Coreea de Sud, generalul Walter Sharp, a informat agenţia sud-coreeană Yonhap.
Potrivit generalului american, Coreea de Nord are forţe speciale compuse din 80.000 de persoane şi o puternică artilerie, care pot lansa un atac-surpriză împotriva Seulului.Într-un discurs rostit la Seul, Walter Sharp a asigurat că forţele SUA sunt pregătite pentru orice eventualitate în peninsulă şi a subliniat necesitatea unei cooperări strânse între forţele celor două ţări, chiar şi după ce Coreea de Sud îşi va asuma în totalitate conducerea militarilor săi, în 2012.
Coreea de Sud, adaugă EFE, şi-a recuperat controlul asupra forţelor sale militare în 1994, dar comanda pe vreme de război continuă să fie în mâinile SUA. Cele două Corei se află în stare de război tehnic de când conflictul dintre 1950 şi 1953 s-a terminat printr-un armistiţiu şi nu cu un tratat de pace.
În prezent, 28.500 de militari americani sunt desfăşuraţi în Coreea de Sud ca putere de descurajare în faţa unui eventual atac din partea Coreii de Nord, potrivit aceleiaşi surse.
Peninsula coreeană trece printr-o perioadă de tensiuni după recenta lansare a unei rachete de către Phenian. Coreea de Sud, SUA şi Japonia consideră că lansarea rachetei nord-coreene a reprezentat o testare a tehnologiei în materie de rachete cu rază lungă de acţiune.
Phenianul a acuzat la rândul său, miercuri, Coreea de Sud că a depăşit în mod intenţionat linia de demarcaţie militară care împarte cele două Corei şi a considerat acest act 'o serioasă provocare militară'.
Potrivit agenţiei de stat nord-coreene KCNA, militarii sud-coreeni au mutat recent un semn de pe linia de demarcaţie militară spre partea nord-coreeană, depăşind cu zece metri linia separatoare.
Phenianul a acuzat Seulul de încălcarea armistiţiului şi a avertizat că va lua măsuri de apărare în cazul în care Coreea de Sud nu va repune imediat semnul în locul în care se afla.
Agerpres