x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Philip Bloom, dupa gratii - Puscarie si amenda pentru escrocherii financiare

Philip Bloom, dupa gratii - Puscarie si amenda pentru escrocherii financiare

de Delia Zahareanu    |    17 Feb 2007   •   00:00
Philip Bloom, dupa gratii - Puscarie si amenda pentru escrocherii financiare

Dupa ce a mituit in stanga si in dreapta oficiali guvernamentali si militari, pentru a obtine contracte privilegiate in programul de reconstructie al Irakului, afaceristul Philip Bloom a fost condamnat la aproape patru ani de inchisoare.

Instanta de judecata din Washington DC, care a judecat cazul lui Philip Bloom, a decis: 46 de luni de privare de libertate si o amenda de 3, 6 milioane USD pentru afaceristul american, dupa cum a anuntat ieri procurorul general adjunct Alice. S. Fisher, din partea Departamentului Justitiei. Acuzatiile ce i se aduc lui Bloom sunt participarea sa directa in actiuni de mita, escrocherii financiare si spalare de bani prin care firma sa, Global Business Group, a castgat licitatii organizate de Autoritatea Provizorie a Coalitiei (CPA), pentru proiecte de reconstructie in Irak, pe perioada 2003-2005. Suma totala a contractelor pe care firma lui Bloom le-a derulat in Irak a trecut peste 8,6 milioane USD. Bloom a locuit o perioada in Romania, el fiind arestat in 2005, pe Aeroportul Newark, din New Jersey.

LA PIOVRA. Insa afacerea care l-a adus pe Bloom in situatia de a face aproape 4 ani de inchisoare este complicata de faptul ca omul de afaceri american a mituit cu un milion USD oficiali ai Autoritatii Provizorii a Coalitiei, pentru a avea acces la contractele pentru actiuni de reconstructie in Irak. Milionul-mita a luat forma masinilor de lux, a bijuteriilor si a banilor lichizi pentru "prietenii" sai. Afaceristul american a beneficiat si de "asistenta" unui trezorier al CPA, Robert Stein, care, in urma "ajutorului" pe care i l-a dat in spalarea de bani, a primit 9 ani de inchisoare in luna ianuarie a acestui an si plata a 3,56 milioane USD. Mai mult, doua milioane USD au fost furati de catre Stein si complicii sai, printre care si Bloom, din fondurile CPA, suma fiind "spalata" prin intermediul unei retele de conturi irakiene, romanesti si elvetiene. In acest dosar, cu 25 de capete de acuzare, sunt inculpati si 3 ofiteri superiori ai Armatei Americane: colonelul Curtis Whiteford si locotenet-coloneii Debra Harrison si Michael Wheeler, impreuna cu civilii Michael Morris si William Driver.

PRIETENUL. In acelasi dosar, a fost arestat si extradat de catre statul roman cetateanul american Seymour Morris, acesta fiind considerat intermediarul lui Bloom in mituirea oficialilor CPA, dupa cum relateaza NewsIn. Pe 9 februarie, Inalta Curtea de Casatie si Justitie din Romania a aprobat extradarea lui Morris catre autoritatile americane.

×
Subiecte în articol: externe bloom