x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Philip Morris dă în judecată Guvernul Australiei. Aici ţigările se vor vinde în pachete simple, fără marca firmei, din 2012

Philip Morris dă în judecată Guvernul Australiei. Aici ţigările se vor vinde în pachete simple, fără marca firmei, din 2012

21 Noi 2011   •   10:01
Philip Morris dă în judecată Guvernul Australiei. Aici ţigările se vor vinde în pachete simple, fără marca firmei, din 2012

Producatorul de tigari Philip Morris a dat in judecata Guvernul Australiei dupa ce legea care obliga fabricantii de tigarete sa le comercializeze in pachete simple, fara marca producatorului, a trecut de Parlament.

Incepand cu decembrie 2012, pachetele de tigari vandute in Australia vor avea o singura culoare - masliniu - si nu vor mai avea marca producatorului pe ele.

Alte contestatii sunt luate in considerare de tari exportatoare de tutun precum Nicaragua, Republica Dominicana sau Ucraina. In timp ce acestea vor sa conteste masurile restrictive la Organizatia Mondiala a Comertului, companiile producatoare de tigari precum British American Tobacco sau Imperial Tobacco spun ca vor merge la Curtea Suprema a Australiei pentru a-si sustine cauza.

Philip Morris spune ca va cere compensatii de miliarde de dolari, in cazul in care va avea castig de cauza.

"Guvernul a propus aceasta lege fara sa poata demonstra ca masura va duce la reducerea fumatului si ignorand incalcarile acordurilor internationale", a declarat un purtator de cuvant al Philip Morris, Anne Edwards.

Masura care va fi aplicata de Australia, anul viitor, este luata in considerare si de alte state, precum Marea Britanie, Canada sau Noua Zeelanda. Companiile producatoare de tutun se tem ca legea aprobata in Australia ar putea crea un precedent a ceea ce ele considera a fi o incalcare a acordurilor internationale si ale drepturilor de marca.

Ministrul Sanatatii din Australia, Nicola Roxon, a cerut insa companiilor producatoare de tutun sa respecte decizia Parlamentului.

"Pachetele simple inseamna ca fumatul nu va mai fi asociat cu eleganta si ca tigarile vor fi prezentate drept ceea ce sunt: produse care ucid si care distrug mii de familii", a spus Nicola Roxon, adaugand ca in timp ce industria tutunului lupta sa-si protejeze profiturile, Guvernul Australian lupta sa-si protejeze cetatenii.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a recomandat inca din 2005 ca tigaretele sa fie ambalate in pachete simple, fara marca producatorului.

Expertii independenti spun ca atat actiunile in instanta, cat si contestatiile la Organizatia Mondiala a Comertului nu vor avea succes, intrucat acordurile privind drepturile de marca si proprietatea intelectuala pot fi trecute cu vederea atunci cand este vorba de sanatatea publica.

In Australia s-au interzis deja publicitatea la produsele din tutun, fumatul in institutii publice sau expunerea la vedere a pachetelor de tigari in magazine. In unele state din Australia este ilegal fumatul in automobilul personal, in cazul in care un minor este pasager.

Piata australiana a generat venituri de aproximativ 7,5 miliarde de euro pentru producatorii de tutun in 2009.

×