x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Piața de petrol se prăbușește în 2020 din cauza pandemiei de coronavirus

Piața de petrol se prăbușește în 2020 din cauza pandemiei de coronavirus

15 Apr 2020   •   12:36
Piața de petrol se prăbușește în 2020 din cauza pandemiei de coronavirus
Sursa foto: Jackie2k/Getty Images/iStockphoto

Cererea globală de petrol ar urma să înregistreze o scădere semnificativă, de 9,3 milioane de barili pe zi, în 2020, din cauza paralizării economiei mondiale, provocate de pandemia de coronavirus, a anunţat Agenţia Internaţională a Energiei (IEA).

Consumul mondial de petrol va ajunge la nivelul anului 2012, în jurul valorii de 90,5 milioane de barili pe zi, estimează agenţia, care mizează însă pe o revenire progresivă în cel de-al doilea semestru.

În luna aprilie, cererea mondială de petrol ar urma să scadă cu 29 de milioane de barili pe zi, până la nivelul de consum înregistrat în 1995, de circa 70,4 milioane de barili pe zi. Consumul va scădea cu alte 26 milioane de barili pe zi în luna mai şi cu 15 milioane barili pe zi în iunie.

IEA susţine că niciun acord de reducere a producţiei nu va putea compensa în totalitate scăderile pe termen scurt.

Cotaţia ţiţeiului Brent a scăzut cu 1,49 dolari sau 5%, până la 28,11 dolari per baril, în timp ce barilul de ţiţei american West Texas Intermediate a scăzut cu 51 cenţi, sau 2,5%, până la 19,60 dolari.

"Nu există un acord fezabil care să poată reduce oferta îndeajuns pentru a compensa astfel de diminuări ale cererii pe termen scurt. Cu toate acestea, progresele din ultima săptămână sunt un început solid", susţine IEA în raportul pe luna aprilie.

Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC), Rusia şi alţi producători, reuniţi într-un grup denumit OPEC+, au convenit să-şi reducă producţia cu 9,7 milioane barili pe zi în lunile mai şi iunie, echivalentă cu 10% din producţia mondială de petrol.

Agenţia Internaţională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenţia a fost înfiinţată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973-1974 pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă. 

×
Subiecte în articol: petrol iea