Guvernul de tranzitie al premierului Essam Sharaf a organizat duminica dupa-amiaza o reuniune de urgenta dedicata modalitatilor de a gestiona criza, dupa ce a discutat in aceasta dimineata cu membrii consiliului militar care tin in aceste momente fraiele tarii, relateaza AFP.
Dupa o noapte de ciocniri, pe tot parcursul zilei de duminica au avut loc confruntari intre manifestanti si fortele de politie in Piata Tahrir din Cairo, ocupata de mai multe mii de protestatari, potrivit jurnalistilor AFP prezenti la fata locului.
Un apel la o demonstratie de masa a fost lansat la sfarsitul dupa-amiezii la Suez, unde au avut loc confruntari pe parcursul zilei de sambata, potrivit unui corespondent AFP.
De asemenea, demonstrantii au marsaluit prin orasul Ismailia, (din nord-vestul Egiptului), au indicat surse din cadrul serviciilor de securitate.
In Piata Tahrir din Cairo, grupuri de demonstranti au scandat sloganuri impotriva puterii militare, cerand plecarea maresalului Hussein Tantawi, seful Consiliului Suprem al Fortelor Armate, care a condus tara de la plecarea presedintelui Mubarak, inlaturat de o revolta populara in luna februarie.
Aceste tulburari au reinviat temerile ca alegerile legislative, programate sa inceapa la 28 noiembrie si sa dureze mai multe luni, vor fi marcate de incidente si de violenta.
Mai multe personalitati politice si intelectuali, printre care fostul sef al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA) Mohamed ElBaradei, au publicat un document care solicita o amanare suplimentara a acestor alegeri, in cadrul unei revizuiri a calendarului politic al tarii.
Semnatarii propun crearea mai intai a unei Adunari Constituante, care sa fie urmata de alegeri prezidentiale si doar apoi de alegeri parlamentare.
In schimb, militarii au decis ca alegerile prezidentiale, a caror data nu a fost inca decisa, sa aiba loc la sfarsitul acestui proces politic si sa nu predea puterea civililor decat odata cu alegerea unui nou sef de stat.