x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe PIB cu fericirea inclusă

PIB cu fericirea inclusă

de Sînziana Stancu    |    15 Sep 2009   •   00:00

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy dă un ton "uman" indicilor performanţelor economice. El susţine că fericirea, starea de bine şi vacanţele prelungite trebuie să intre, între alţi factori, în Produsul Intern Brut al fiecărei ţări.



În discursul de deschidere a conferinţei internaţionale privind performanţa economică şi progresul social, organizată luni la Sorbona, pentru prezentarea raportului oficial al unei comisii de 20 de economişti internaţionali, conduşi de Joseph Stiglitz, laureat al Premiului Nobel, Sarkozy a cerut o "revoluţie statistică", ce va permite "ieşirea din religia cifrelor". El a afirmat că s-a căzut în capcana "cultului cifrelor" în detrimentul dimensiunii realităţii umane.

ABERAŢIA PIB

Ideea-cheie a lucrărilor comisiei este de a se pune accentul pe măsura bunăstării populaţiei, şi nu pe cea a producţiei economice. De asemenea, în locul PIB (Produsul Intern Brut) să fie luat în calcul PNN (Produsul Naţional Net), care ţine seama de efectele deprecierii capitalului luând în considerare toate coordonatele, incluisiv factorii naturali şi umani. Cu alte cuvinte, să se pună capăt aberaţiilor PIB, ca, de pildă, faptul că acesta creşte în caz de catastrofe naturale pe seama lucrărilor de reconstrucţie a zonelor afectate, în timp ce în aceeaşi balanţă nu intră şi costul real al catastrofei. Un alt exemplu este că PIB-ul unei ţări ignoră parametrii care nu au legătură directă cu economia de piaţă, cum ar fi calitatea infrastructurii unei ţări sau a serviciilor publice, în timp ce supraestimează bogăţia creată de speculaţiile financiare.

"Problema vine din faptul că lumea, societatea, economia s-au schimbat, în timp ce măsura a rămas aceeaşi", a afirmat Sarkozy. El a explicat că demersul iniţiat de el împreună cu specialiştii internaţionali, în februarie 2008, se înscrie într-un cadru mult mai larg, de "pregătire a lumii pentru perioada de după criză".

NOUA ORDINE ECONOMICĂ
Sarkozy a mai spus că toate concluziile comisiei de experţi vor fi aduse la cunoştinţa forurilor internaţionale şi că el, personal, se va lupta pentru ca "toate aceste organizaţii să îşi modifice sistemele statistice, potrivit recomandărilor comisiei" şi le va cere partenerilor săi din Uniunea Europeană să dea exemplu, punându-le în aplicare. Franţa va pune aceste concluzii "pe ordinea de zi a tuturor reuniunilor internaţionale, a tuturor întâlnirilor şi discuţiilor al căror obiectiv va fi construirea unei noi ordini economice, sociale şi ecologice mondiale", a mai promis şeful statului francez.

×
Subiecte în articol: externe