x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Piersicari - taberele mizeriei

Piersicari - taberele mizeriei

de Carmen Plesa    |    28 Iul 2007   •   00:00
Piersicari  -  taberele mizeriei

Un reportaj apărut joi in ziarul spaniol Heraldo, ediţia de Aragon, expune condiţiile in care trăiesc romănii plecaţi să facă bani muncind cu ziua.



Dorm pe saltele sau in corturi, n-au curent electric, n-au apă curentă - sunt optzeci de romăni care aşteaptă, intr-o fermă părăsită de lăngă localitatea spaniolă Alfamen, să vină cineva să-i ia la cules. Un reportaj apărut joi in ziarul spaniol Heraldo, ediţia de Aragon, expune condiţiile in care trăiesc romănii plecaţi să facă bani muncind cu ziua.

Oamenii din tabăra de la Alfamen se plimbă prin zonă de mai bine de o lună şi au fost deja evacuaţi din alte locuri in care se instalaseră. Perioada este mai dificilă pentru sezonierii romăni, deoarece este chiar momentul de pauză dintre sfărşitul culesului la cireşe şi inceputul recoltării piersicilor, cănd spaniolii nu au nevoie de muncitori "cu ziua".

Autorităţile din zonă spun că romănii din tabără sunt serioşi şi nu le fac nici un fel de probleme, insă se tem că din cauza condiţiilor mizere tabăra in care stau muncitorii va deveni un focar de infecţie. Ca să se spele, de exemplu, romănii au o singură soluţie: să meargă la bazinele şi duşurile din oraş, insă puţini işi permit, pentru că intrarea costă trei euro. Gheorghe, unul dintre romănii prezentaţi de jurnaliştii spanioli, e din Constanţa şi a plecat să muncească alături de soţia sa, Daniela, care e insărcinată in opt luni. Mai au o fiică de 6 ani, iar in Romănia nu se puteau intreţine din salariul de 200 de euro al lui Gheorghe.
Bărbatul speră că va fi angajat căt mai curănd la cules de piersici şi că va primi cinci euro pe ora de lucru.

×
Subiecte în articol: diaspora