x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Piețele de capital, încurajate să ajute la redresarea economiei UE

Piețele de capital, încurajate să ajute la redresarea economiei UE

24 Iul 2020   •   15:07
Piețele de capital, încurajate să ajute la redresarea economiei UE
Sursa foto: Rawpixel/Getty Images/iStockphoto

Comisia Europeană a adoptat un pachet prin care piețele de capital să ajute la redresarea economiei UE, după criza provocată de pandemia de coronavirus.

Pachetul propune modificări ale normelor pieţei de capital pentru încurajarea investiţiilor substanţiale în economie, care va permite recapitalizarea rapidă a întreprinderilor şi va spori capacitatea băncilor de a finanţa redresarea economică.

Pachetul conţine ajustări ale Regulamentului privind prospectul, ale MiFID II-Directiva privind pieţele instrumentelor financiare şi ale normelor privind securitizarea. Amendamentele se află în centrul proiectului uniunii pieţelor de capital, care are drept scop o mai bună integrare a pieţelor de capital naţionale şi asigurarea unui acces egal la investiţii şi oportunităţi de finanţare în UE.

Orospectul de redresare al UE: uşor de realizat - uşor de citit - uşor de controlat.

Este un document pe care întreprinderile trebuie să îl arate investitorilor atunci când emit acţiuni şi obligaţiuni. Este un tip de prospect în formă prescurtată pentru întreprinderile care au un istoric pe piaţa publică.

Acesta va fi uşor de realizat pentru întreprinderi, uşor de citit pentru investitori şi uşor de controlat pentru autorităţile naţionale competente. Lungimea s-ar reduce de la sute de pagini, la doar 30 de file, fapt ce va ajuta întreprinderile să atragă capital, în loc să se îndatoreze şi mai mult.

Un al doilea set de modificări vizează facilitarea colectării de fonduri de către bănci.

Vor fi reduse anumite sarcini administrative suportate de investitorii cu experienţă în relaţiile dintre întreprinderi. Investitorii cu mai puţină experienţă, cei care îşi investesc economiile pentru pensie),vor rămâne la fel de protejaţi ca înainte.

Aceste modificări se referă la o serie de cerinţe considerate excesiv de împovărătoare sau care împiedicau dezvoltarea pieţelor europene.

Se urmărește asigurarea unui nivel ridicat de transparenţă faţă de client, garantându-se cele mai ridicate standarde de protecţie şi costuri acceptabile de asigurare a conformităţii pentru întreprinderile europene.

CE a lansat, astăzi, o consultare publică pentru MiFID II pentru a crește acoperirea certetării pentru emitenţii mici, cei cu capitalizare medie şi pentru obligaţiuni.

IMM-urile au nevoie de un nivel corespunzător al investiţiilor în materie de cercetare pentru a avea o vizibilitate suficientă în vederea atragerii de noi investitori. 

O propunere vizează pieţele instrumentelor financiare derivate pe produse energetice pentru dezvoltarea pieţelor de energie denominate în euro şi permiterea întreprinderilor europene să îşi acopere riscurile, protejând integritatea pieţelor de mărfuri, în special pentru produsele agricole.

CE propune un pachet de măsuri de modificare a Regulamentului privind securitizarea şi a Regulamentului privind cerinţele de capital. Securitizarea este un instrument prin care băncile pot să grupeze împrumuturile, să le transforme în titluri de valoare şi să le vândă pe pieţele de capital.

Scopul este de a facilita utilizarea securitizării în redresarea Europei, permiţând băncilor să îşi extindă activitatea de creditare şi să elimine din bilanţ expunerile neperformante. Este util să se permită băncilor să transfere o parte din riscul împrumuturilor acordate IMM-urilor către pieţe. Modificările se bazează pe activitatea şi pe analizele ample efectuate în 2019 şi 2020 de Autoritatea Bancară Europeană.

 

×