x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Piraţii cer trei milioane de dolari pentru nava RIM pe care se află şi un român

Piraţii cer trei milioane de dolari pentru nava RIM pe care se află şi un român

28 Mar 2010   •   00:00

Piraţii somalezi cer trei milioane de dolari răscumpărare pentru eliberarea cargoului libian MV RIM, la bordul căruia se află şi un marinar român, ameninţând că îi vor ucide pe membrii echipajului dacă nu primesc suma cerută, a relatat AFP.

"Piraţii aflaţi la bord cer trei milioane de dolari pentru a elibera nava şi pe cei zece membri ai echipajului", a declarat Andrew Mwangura, responsabil al unui program de asistenţă pentru marinari. "Ameninţă că îi vor ucide pe ostatici", a adăugat el.

Nava MV RIM, cu o capacitate de 4.800 de tone, a fost capturată de piraţi în nord-vestul Golfului Aden la începutul lunii februarie. Proprietate a firmei libiene White Sea Shipping, cargoul plecase din România şi nu şi-a anunţat ruta la autorităţile de trafic în Oceanul Indian.

Mwangura a afirmat că la bordul navei se află zece marinari sirieni, însă reprezentantul Federaţiei Internaţionale a Transportatorilor din România, Adrian Mihălcioiu, declarase pentru Mediafax, la începutul lunii februarie, că la bordul cargoului se află şi un marinar român. El a precizat atunci că nava Rim, care aparţine unei companii libiene şi naviga sub pavilion nord-coreean, este fostul vas românesc Râmnicu Vâlcea.

Prietena marinarului român solicitase, la sfârşitul lui februarie intervenţia urgentă a autorităţilor române. Ea a spus că a primit un telefon de la prietenul ei, care îi spusese că piraţii ameninţă că vor începe să ucidă marinarii ostatici dacă nu vor primi banii. MAE român afirmase în februarie, la solicitarea Mediafax, că o celulă de criză monitorizează situaţia şi este în contact permanent cu firma proprietară a navei, care negociază cu răpitorii. (MFM)

×
Subiecte în articol: externe