x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe PKK, responsabil de atacul din Istanbul

PKK, responsabil de atacul din Istanbul

12 Dec 2016   •   20:30
PKK, responsabil de atacul din Istanbul
Sursa foto: TOLGA BOZOGLU/EPA

Guvernul turc a anunțat, ieri, că, după toate probabilitățile, Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) este responsabil pentru dublul atentat cu bombă comis, sâmbătă seară, asupra forțelor de poliție, în centrul orașului Istanbul, lângă stadionul echipe de fotbal Beșiktaș.

„Este foarte probabil, nu avem aproape niciun dubiu, că este vorba despre (un atac al) organizației teroriste separatiste PKK”, a afirmat premierul Binali Yildirim, după ce a vizitat o parte din răniți la un spital din Istanbul. El a denunțat „un atac care a vizat unitatea, solidaritatea și fraternitatea țării noastre”. Două explozii, una provocată de un vehicul-capcană, cealaltă de un kamikaze, s-au produs sâmbătă seara la un interval de sub un minut în apropierea stadionului „Vodafone Arena” al echipei Beșiktaș. Cel puțin 30 de polițiști, șapte civili și o persoană neidentificată au fost uciși, iar 166 de oameni au fost răniți, susțin autoritățile local, citate de BBC. Potrivit canalului de știri „CNN Turk”, atentatorii au folosit în aceste atacuri între 300 și 400 de kilograme de explozibil. Dublul atentat, produs într-un cartier foarte frecventat, inclusiv de turiști, este cel mai recent dintr-o lungă serie de atacuri care au zguduit Turcia începând din vara lui 2015. Atentatele au fost comise atât de organizația Stat Islamic, cât și de PKK.Turcia este unul dintre membrii activi ai coaliției internaționale care luptă contra rețelei teroriste Stat Islamic.

Un vehicul-capcană a lovit o mașină a poliției în centrul Istanbulului, iar un atentator sinucigaș s-a aruncat în aer, în apropiere, un minut mai târziu.

Atentatul a avut loc la două ore după finalul meciului dintre Beșiktaș și Bursaspor, iar suporterii nu se mai aflau în zonă

×