x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Planul lui Donald Trump împotriva jihadiştilor

Planul lui Donald Trump împotriva jihadiştilor

07 Sep 2016   •   20:50
Planul lui Donald Trump împotriva jihadiştilor

Candidatul republican la preşedinţia SUA, Donald Trump, a cerut eliminarea 'totală' a măsurilor de diminuare a cheltuielilor militare adoptate pentru reducerea deficitului bugetar şi a promis că, dacă va ajunge la Casa Albă, va da generalilor un termen de 30 de zile pentru a definitiva un plan împotriva grupării jihadiste Statul Islamic, consemnează agenţia EFE.

Într-un discurs pe teme de securitate naţională, susţinut miercuri la Philadelphia, Trump şi-a detaliat ideile la acest capitol, cu câteva ore înainte de a participa alături de rivala sa democrată, Hillary Clinton, la un forum la New York pe acelaşi subiect.

Motto-ul care-i va ghida politica de securitate va fi 'pace prin forţă', a menţionat Trump în discursul său. El a promis că, dacă va câştiga alegerile, va prezenta un nou buget pentru 'reconstrucţia' forţelor armate şi vor fi eliminate 'total' reducerile automate ale bugetului Pentagonului, aplicate din anul 2013 pentru reducerea deficitului bugetar.

Candidatul republican a susţinut că sub conducerea preşedintelui Barack Obama cheltuielile militare au ajuns la cel mai redus nivel de la al Doilea Război Mondial.

Trump a mai promis că odată cu preluarea preşedinţiei SUA va cere generalilor ca în termen de 30 de zile să-i prezinte un plan 'pentru înfrângerea şi distrugerea' jihadiştilor grupării Statul Islamic (SI). 'Va trebui să colaborăm cu orice ţară care împărtăşeşte obiectivul nostru de a distruge SI', a indicat el.

În ceea ce priveşte efectivele şi echiparea armatei, candidatul republican a spus că doreşte o armată cu 540.000 de militari activi, criticând 'reducerea' la 450.000 propusă de Obama, o infanterie marină cu 36 de batalioane, forţele navale să aibă în dotare circa 350 de nave şi submarine, iar forţele aeriene cel puţin 1.200 de avioane de luptă.

Unul dintre primele ordine pe care Trump promite că le va da dacă devine preşedinte va fi să ceară departamentelor şi agenţiilor federale specializate o 'revizuire exhaustivă' a apărării cibernetice, cu obiectivul de a 'identifica toate vulnerabilităţile'.

Cu toate aceste propuneri candidatul republican încearcă să-şi convingă scepticii, mulţi dintre ei chiar din propriul partid, că este pregătit să-şi asume rolul de comandant suprem al forţelor armate. El a primit marţi sprijinul a 88 de generali şi amirali în rezervă, care au apreciat într-o scrisoare deschisă că Trump are 'caracter' pentru un asemenea rol.

În replică, echipa de campanie a lui Hillary Clinton e emis un comunicat în care afirmă că aceasta din urmă a primit sprijinul a 95 de generali şi amirali în rezervă, inclusiv generali cu patru stele, care o consideră potrivită să exercite atribuţiile de comandant suprem.

Sursa: AGERPRES

×