x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Planuri ale unei uzine a lui Oskar Schindler s-au vândut pe Internet

Planuri ale unei uzine a lui Oskar Schindler s-au vândut pe Internet

15 Aug 2013   •   18:16

Documente care i-au aparţinut industriaşului Oskar Schindler au fost scoase la vânzare pe Internet, la doar câteva zile după eşecul licitaţiei de pe eBay a unei copii a Listei lui Schindler, conţinând numele a câtorva sute de evrei salvaţi de acest industriaş german în Al Doilea Război Mondial.
Aceste documente, printre care se află planurile de extindere a uneia dintre uzinele lui Schindler din Polonia, au fost scoase la vânzare în cadrul unei licitaţii online care s-a desfăşurat până la 14 august, a precizat casa RR Auction din New Hampshire, organizatoarea evenimentului, citată de AFP.

Planurile de extindere a uzinei au fost vândute cu 63.426 de dolari. Documentele, care datează din 1943 şi prezintă logo-ul companiei Siemens, erau destinate construirii cartierelor în care Schindler le asigura un spaţiu angajaţilor evrei, pentru a le permite să scape de atrocităţile din lagărul nazist de la Plaszow. "Acela este cu adevărat momentul în care Schindler a început să salveze evrei", a declarat istoricul David Crowe, specialist în Holocaust şi autor al unei cărţi despre industriaşul german. “Aceste planuri au fost utilizate pentru a construi o parte din sanctuarul lui Schindler şi ocupă un loc aparte în istorie”, a explicat vicepreşedintele Casei de Licitaţii RR Auction, Bobby Livingston, într-un e-mail trimis agenţiei France Presse.

Un alt document scos la vânzare este o scrisoare de recomandare - semnată de Schindler - pentru un angajat polonez, care pregătea transferul acestuia de la uzina din Cracovia în Republica Cehă. După părerea istoricului David Crowe, acea scrisoare este o dovadă a faptului că Schindler obţinuse mai devreme decât se credea autorizaţia de a-şi muta activităţile - şi, deci, angajaţii evrei.
Şi aceasta s-a vândut, fiind cumpărată de acelaşi colecţionar care a dorit să-şi păstreze anonimatul. El a plătit 59.135 de dolari pentru aceasta.
Transferându-şi acei salariaţi, în număr mare, către fabricile de muniţie, industriaşul german i-a ajutat astfel pe muncitorii evrei să scape de camerele de gazare.

Industriaşul Oskar Schindler a salvat vieţile a peste o mie de evrei în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, trecând numele acestora pe o listă de muncitori care efectau munci indispensabile pentru armata germană.
Mort în 1974, în anonimat, Oskar Schindler a fost recompensat postum cu titlul de "Drept între popoare".
Povestea lui a stat la baza filmului "Lista lui Schindler", lansat de regizorul american Steven Spielberg în 1993. Pelicula "Lista lui Schindler" a fost premiată cu Oscarul pentru cel mai bun film în 1994.
La sfârşitul lunii iulie, o copie a Listei lui Schindler, un document de 14 pagini conţinând numele a 801 evrei salvaţi de industriaşul german de ororile nazismului, nu şi-a găsit cumpărător pe eBay, unde era propusă spre vânzare pentru preţul de 3 milioane de dolari.


×
Subiecte în articol: schindler lista lui schindler