x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Planuri - Americanii si-au fixat deja tintele preferate in Iran

Planuri - Americanii si-au fixat deja tintele preferate in Iran

de Delia Zahareanu    |    21 Feb 2007   •   00:00
Planuri - Americanii si-au fixat deja tintele preferate in Iran

Pe langa uzina nucleara de la Natanz, planurile americane de a ataca pe cale aeriana Iranul cuprind puncte strategice care urmeaza sa anihileze complet intreaga infrastructura militara a tarii.

Infrastructura militara, in catarea Statelor Unite

Pe langa uzina nucleara de la Natanz, planurile americane de a ataca pe cale aeriana Iranul cuprind puncte strategice care urmeaza sa anihileze complet intreaga infrastructura militara a tarii.

Statele Unite planuiesc deja un atac pe calea aerului asupra facilitatilor nucleare din Iran, relateza BBC, intr-un material in exclusivitate. Desi oficial administratia americana a negat constant ca ar avea in vedere "intrarea" in Iran, surse anonime au confirmat existenta planurilor prin care deja sunt fixate obiectivele care urmeaza sa fie distruse. Pe lista figureaza baze aeriene, baze navale, centre de comanda si control si depozitele de armament.

PRETEXTELE. Atacurile americane, conform BBC, ar urma sa fie declansate in doua situatii: daca sunt prezentate dovezi clare ca Iranul produce si componente esentiale pentru crearea bombei atomice, prin programul sau de imbogatire a uraniului, si daca trupele americane cantonate in Irak vor fi victimele unui atac despre care se poate demonstra ca a fost "comandat" de la Teheran. Iranul a negat vehement pana acum ca programul sau de imbogatire a uraniului ar putea avea si o componenta militara. Insa, intr-un interviu pentru Financial Times, Mohamad ElBaradei, seful Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA), a avertizat luni ca Iranul stapaneste tehnologii nucleare cruciale inca din august 2006 si ca ar mai avea doar 6 luni pana cand va putea imbogati uraniul la scara industriala.

BUNCARUL. Prima locatie pe lista "neagra" a Comandamentului Suprem al Armatei Americane ar fi uzina de imbogatire a uraniului de la Natanz. Aceasta este construita la 27 de metri in subsolul terestru, avand straturi protectoare de ciment, metal si pamant. Aviatia militara SUA ar putea folosi pentru aceasta misiune bombardierele nedetectabile de vanatoare B2, care pot lansa bombe speciale antibuncar pentru a cauza defectiuni majore facilitatii. Pe langa Natanz, proiectul cuprinde si zone ca Isfahan, Arak si Bushehr. In acest scop, portavionul nuclear de clasa Nimitz (cu alimentare pe termen nelimitat) USS John C. Stennis a primit ordine sa se deplaseze in zona Golfului Persic, inca din 16 ianuarie, urmand sa se intalneasca acolo cu portavionul USS Dwight D. Eisenhower, la sfarsitul lui februarie.

×
Subiecte în articol: externe