x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Platina atinge un nivel record. Prețul a crescut cu 21% de la începutul anului

Platina atinge un nivel record. Prețul a crescut cu 21% de la începutul anului

16 Feb 2021   •   10:00
Platina atinge un nivel record. Prețul a crescut cu 21% de la începutul anului

Valoarea platinei a atins cel mai ridicat nivel din ultimii șase ani, ajungând la 1.300 de dolari uncia. Prețul acestui metal a crescut cu 21% de la începutul anului. Motivul îl reprezintă revenirea industriei și normele de poluare care vor face dificilă aprovizionarea cu aceasta în industria auto, scrie Bloomberg.

Astfel că noile reguli privind poluarea îi determină pe producătorii auto să folosească mai multă platină în catalizatoare.

La bursa de la Londra, cotaţiile futures la platină s-au majorat cu 4,4%, până la 1.314,40 dolari/uncie. Pe piaţa spot, cotaţiile la platină au crescut cu 4%, până la 1.306,22 dolari/uncie, cel mai ridicat nivel din septembrie 2014.

Totodată, minele din Africa de Sud s-au închis din cauza pandemiei de coronavirus, ceea ce a dus la un deficit de 400.000 de uncii. 

Platina a atras atenția și investitorilor care profită acum de pe urma cererii.

În același timp, cotația aurului  scăzut din cauza apariției vaccinurilor anti COVID-19 și a previziunilor despre revenirea la normal. Acesta s-a depreciat cu circa 4%, și din cauza creșterii randamentelor la titlurile de state emise de Trezoreria SUA. 
 

×
Subiecte în articol: platină