Seful comunitatii de informatii din SUA reintra in diplomatie
Directorul comunitatii-gigant a serviciilor secrete din SUA si-a parasit ieri postul de sef al spionilor pentru fotoliul numarul 2 in Departamentul de Stat, urmand sa fie mana dreapta a Condoleezzei Rice. Iar asta pe fondul apropiatei schimbari de strategie in Irak, anuntata de administratia Bush.
Pe tabla de sah a administratiei Bush, "tura" Negroponte a intrat in campul de aparare al "reginei" Rice si implicit al "regelui". Demisia directorului Comunitatii de Informatii a celor 16 agentii de resort din SUA, anuntata ieri, este o noua miscare a Casei Albe prin care presedintele Bush isi consolideaza apararea in fata majoritatii democrate din Congres prin plasarea unor personaje-cheie in punctele vitale ale Executivului american. Postul de adjunct al secretarului de stat va fi preluat de John Negroponte, unul din veteranii corpului diplomatic american, totodata un fidel al presedintelui din Biroul Oval. Desi este un post care a fost ocolit cu incrancenare de multi din diplomatii seniori americani, dupa demisia lui Robert Zoellick, din iulie 2006, Negroponte a acceptat aceasta functie intr-un moment de mare criza pentru administratia Bush. Iar sincronizarea nu este intamplatoare.
STATE OF THE UNION. Ambasadorul Negroponte, dupa retragerea de la sefia spionilor americani, va ocupa postul de vice-secretar de stat chiar in apropierea celui mai important moment de trasare a liniilor de politica externa pe care administratia prezidentiala le face in fiecare an. Momentul discursului despre "Starea Natiunii" il va gasi astfel pe Negroponte intr-o pozitie-cheie din care va putea sustine noua strategie pe care G.W. Bush o va prezenta saptamana viitoare pentru Irak. Pe plan diplomatic, la nivel international, noului secund al Condoleezzei Rice ii revine sarcina de a populariza masura presedintelui de a suplimenta cu inca 30.000 de soldati efectivele de la Bagdad.
"REPUBLICANA". "Din punctul meu de vedere, cred ca voi ramane pana la sfarsitul acestei administratii si apoi probabil ca va veni timpul potrivit sa-mi fac bagajele", a declarat Negroponte pentru C-SPAN, citat de Associated Press. Contextul este extrem de nefavorabil pentru republicani, deoarece prima sedinta oficiala a noului congres care a avut loc ieri a deschis portile de pe Capitoliu unei majoritati democrate. Iar primul lucru pe care democratii l-au facut a fost alegerea lui Nancy Pelosi in functia de presedinte al Camerei Reprezentantilor, fiind prima femeie care ocupa acest post. Iar animozitatile dintre Pelosi si Bush sunt deja legendare in mediile politice americane. Democratii pregatesc sase masuri legislative tabu pentru fosta majoritate republicana din Congres. "Am uitat de ce am venit la Washington. Ne-am pierdut drumul si am supralicitat importanta puterii asupra principiilor. Am platit un pret greu pentru asta", a declarat senatorul republican John McCain despre situatia din legislativul american.Citește pe Antena3.ro