După zece ani de politică a toleranţei, Norvegia interzice din nou cerşetoria. Presa din regat este indignată: această lege ţinteşte, înainte de toate, romii!
Parlamentul norvegian a votat un proiect de lege care permite municipalităţilor să interzică prezenţa cerşetorilor pe străzi, scrie cotidianul norvegian B.T.
Între altele, adaugă la rândul său cotidianul Aftenposten, Guvernul pregăteşte un alt proiect de lege care interzice cerşetoria începând din 2015.
În 2005, Guvernul fostului premier social-democrat Jens Stoltenberg (viitor secretar general al NATO) a autorizat această practică, reaminteşte Courrier International. La vremea respectivă, Executivul de la Oslo aprecia că era mai bine să se recurgă la politica socială decât la dreptul penal pentru eradicarea cerşetoriei în bogatul stat european. Cum este cazul în Franţa actualmente, cerşetoria era permisă, cu condiţia ca ea să nu fie deranjantă.
Dar, de la legislativele din 2013, această chestiune s-a aflat în mod constant în centrul dezbaterilor. Pentru că numărul romilor care sosesc la Oslo a crescut în ultimii ani. Şi, mai ales, din cauza participării Partidului Progresului (FrP, populist, de dreapta, şi foarte critic la adresa imigraţiei) la guvernare.
În consecinţă, în ochii presei, această interdicţie vizează în realitate mai ales romii. “Îi vizează pe cei mai amărâţi din societate, şi, în realitate, interdicţia judecă, de fapt, o întreagă minoritate”, notează B.T.
Aftenposten subliniază, de asemenea, această problematică:”Înainte să 'vină peste noi' cerşetorii străini, majoritatea celor care cerşeau erau drogaţii. Mulţi îşi procurau zilnic substanţe interzise. Cu toate astea, nimeni n-a avut ideea să interzică cerşetoria pentru a rezolva problema drogurilor”, scrie sursa citată.
Dintre cei 194 de cerşetori număraţi la Oslo în 2012, doar şapte erau norvegieni. ''Ceilalţi erau în principal cetăţeni români'' de etnie romă, potrivit Ministerului Justiţiei, care a precizat că aproape toţi cei 69 de români controlaţi aveau cazier judiciar în Norvegia.
Potrivit autorităţilor, Oslo se confruntă cu tot atâtea furturi de buzunare ca Berlinul, deşi are o populaţie de şapte ori mai mică.
Cerşetoria, în oraşele în care o vor interzice, va fi pasibilă de o amendă şi o pedeapsă de până la trei luni de închisoare. (I.D)