x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Polexit: Tribunalul Constituțional al Poloniei consideră că UE își depășește competențele

Polexit: Tribunalul Constituțional al Poloniei consideră că UE își depășește competențele

08 Oct 2021   •   15:55
Polexit: Tribunalul Constituțional al Poloniei consideră că UE își depășește competențele

Tribunalul Constituţional din Polonia a decis, joi seară, că unele articole ale tratatelor Uniunii Europene sunt incompatibile cu legislația poloneză și afectează suveranitatea țării. 

"Organismele europene acţionează prin depăşirea competenţelor", a argumentat Julia Przylebska, preşedintele tribunalului. 

Ea a enumerat o serie de articole ale Tratatelor UE care, conform judecătorilor instanţei constituţionale de la Varşovia, sunt în contradicţie cu Legea fundamentală din această țară. Cea mai înaltă instanţă judiciară din Polonia a denunţat "ingerinţele Curţii de Justiţie a Uniunii Europene în sistemul judiciar polonez".

Decizia de acum evidenţiază primatul dreptului polonez în raport cu tratatele europene şi este considerată de analişti un adevărat "Polexit legislativ", pe fondul disensiunilor din ultimii ani dintre Bruxelles şi guvernul conservator de la Varşovia, pe tema principiilor statului de drept şi funcţionării sistemului judiciar polonez.

Administraţia Emmanuel Macron a denunţat, vineri, decizia instanţei constituţionale din Polonia, care a depistat incompatibilităţi în raport cu tratatele comunitare, Parisul considerând că este vorba de "un atac la adresa Uniunii Europene", conform cotidianului Le Monde.

"Este vorba de un atac la adresa Uniunii Europene. Este foarte grav. Nu este vorba de un subiect de natură tehnică sau juridică. Este un subiect eminamente politic, care se înscrie într-o lungă listă de provocări la adresa Uniunii Europene", a declarat Clément Beaune, secretar de stat pentru Afaceri Europene în cadrul Ministerului de Externe de la Paris.

Şi guvernul din Luxemburg a criticat poziţia acestei țări. "Guvernul polonez practică jocul cu focul şi riscă să provoace o ruptură în relaţia cu UE", a comentat ministrul de Externe, Jean Asselborn.

La rândul său, Germania a îndemnat Polonia să aplice "deplin" reglementările comunitare.

Mediafax

×
Subiecte în articol: Polonia ue polexit