Comisia Europeană (CE) a adoptat miercuri o comunicare ce conţine un plan de acţiune pentru a creşte competitivitatea şi eficienţa sectorului de securitate şi apărare şi care prevede măsuri pentru consolidarea pieţei interne în domeniu şi stimularea sinergiilor între cercetarea civilă şi cea militară, informează agerpres.ro.
"Nu vom avea greutatea de care avem nevoie în lume fără o politică de securitate comună. Pentru a o susţine, trebuie să întărim sectorul de apărare şi securitate. Într-o vreme în care resursele sunt limitate, cheia este cooperarea şi avem nevoie de multă ambiţie şi eforturi pentru a evita suprapunerea de programe. Este timpul să facem mai multe împreună şi să ne angajăm pentru o mai mare cooperare în domeniul apărării. Asta este ceea ce aştept să văd la Consiliul European din decembrie", a declarat preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, care a prezentat iniţiativa în cadrul unei conferinţe de presă împreună cu comisarii europeni Antonio Tajani (industrie şi antreprenoriat) şi Michel Barnier (piaţa internă şi servicii).
Comisarul european Antonio Tajani a subliniat că industria de apărare se confruntă cu câteva provocări serioase şi este subminată de lipsa de noi programe.
"Pentru ca Europa să-şi păstreze capacitatea industrială de a satisface viitoarele noastre necesităţi militare şi pentru a susţine o politică credibilă de securitate şi apărare comună, este necesară o acţiune europeană concertată. Este de asemenea clar că abordând chestiunile legate de industrie şi de piaţă vom avea numai un impact limitat în lipsa unui acord european substanţial", a afirmat el.
La rândul său, comisarul european pentru piaţa internă şi servicii, Michel Barnier, a afirmat că, pentru a avea o politică comună de securitate şi apărare eficientă, UE trebuie să consolideze pieţele şi industriile din domeniu.
"Apărarea este încă o chestiune de suveranitate naţională şi bineînţeles statele membre au rolul decisiv în domeniu. Totuşi, CE poate să le susţină şi să-şi mobilizeze politicile pentru a întări acest sector", a precizat Barnier.
Pentru a stimula cooperarea şi a creşte eficienţa sectorului de securitate şi apărare, CE intenţionează să completeze piaţa internă în domeniu, plecând de la cele două directive existente privind achiziţiile din domeniul apărării şi transferurile în interiorul UE.
De asemenea, executivul comunitar doreşte întărirea competitivităţii industriei europene de apărare, dezvoltând "standarde hibride" în beneficiul pieţelor din domeniu şi examinând căi de realizare a unui sistem de certificare pentru calitate, dar şi susţinând întreprinderile mici şi mijlocii în competiţia mondială.
O altă iniţiativă ar fi exploatarea sinergiilor civile şi militare pentru a asigura cea mai eficientă folosire a banilor contribuabililor europeni, de exemplu ajutând forţele armate să-şi diminueze consumul de energie.
Nu în ultimul rând, se doreşte studierea unor noi opţiuni, precum dezvoltarea unor capabilităţi ale UE care în anumite zone de securitate să le completeze pe cele naţionale sau stimularea cercetării în domenii în care este mai mare nevoie de progrese.
Şefii de stat şi de guvern vor discuta această comunicare la Consiliul European din decembrie acest an, împreună cu raportul pe acest subiect pregătit de Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Catherine Ashton.