x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Politician italian: "Este mai uşor să dresezi un câine decât să educi un ţigan"

Politician italian: "Este mai uşor să dresezi un câine decât să educi un ţigan"

09 Feb 2011   •   16:49
Politician italian: "Este mai uşor să dresezi un câine decât să educi un ţigan"

"E mai uşor să educi un câine decât un copil ţigan" – asta a declarat purtătoarea de cuvânt a formaţiunii politice italiene "Futuro e Libertá", comentând cazul celor patru copii de etnie romă care au murit duminică într-un incendiu la Roma. Tiziana Maiolo a făcut declaraţia marţi, la Radio 24, iar ieri deja şi-a dat demisia. "Câinii şi copiii, dacă îi educi, sunt apoi educaţi. Dar dacă nimeni nu-i educă... fac pipi pe ziduri. Nici câinele meu nu face pe ziduri", a spus italianca. Maiolo a mai afirmat: "Toate etniile sunt integrabile, mai puţin romii". Când a fost întrebată de moderator din ce motiv, italianca a afirmat, printre altele, că romii "nu vor să muncească", "ne urăsc şi vor doar să ne fure", "nu au simţul igienei", "fac copii ca să-i trimi­tă la furat".

Coordonatorul partidului din care face parte Maiolo a anunţat ieri că formaţiunea nu împărtăşeşte părerile acesteia şi i-a caracterizat declaraţiile drept "inacceptabile".

La Bucureşti, senatorii au votat ieri împotriva proiectului legislativ al deputatului PDL Silviu Prigoană care prevedea ca romii să fie denumiţi ţigani în actele oficiale ale statului român, înregistrându-se 51 de voturi îm­potrivă şi doar 27 pentru.

Preşedinta Comisiei de egalitate de şanse, Olguţa Vasilescu, s-a exprimat împotriva criticilor care invocau dis­cri­minarea şi sensul peiorativ al termenului de ţigan, spunând că, tocmai pentru a evita orice discriminare, termenul nu identifică o etnie.

În plus, a susţinut Vasilescu, în documentele eu­ropene nu există referiri nume­roa­se la această etnie, UE făcând majoritar referiri generale la minorităţi. Camera Deputaţilor este decizională.

×