x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Se întâmplă și la americani. Politicieni morți, câștigători în alegeri

Se întâmplă și la americani. Politicieni morți, câștigători în alegeri

08 Noi 2012   •   17:23
Se întâmplă și la americani. Politicieni morți, câștigători în alegeri
Sursa foto: AFP

Democratul Earl K. Wood și republicanul Charles Beasley au obținut majoritatea voturilor la alegerile din 6 noiembrie însă nu se vor bucura de posturile lor, dat fiind că au decedat amândoi în timpul campaniei electorale.

Wood a murit de bătrânețe, pe 15 octombrie, la vârsta de 96 de ani, în timp ce candida pentru cel de-al 12 mandat în funcția administrativă de strângător de taxe în districtul Orange County din Florida.

Wood decisese, inițial, să nu mai candideze, dat fiind că fusese în multe rânduri criticat pentru că încasa atât salariul de 150.000 de dolari pe an, cât și pensia de 90.000 de dolari pe an. Când a auzit însă că un vechi inamic politic republican vrea să-i ocupe locul, Wood s-a răzgândit și și-a depus candidatura.

Numele său nu a fost înlăturat de pe liste, după decesul acestuia, fiind ales cu 56% din voturi de cetățenii care se obișnuiseră cu el, în același post, pentru mai mult de cinci decenii.

Charles Beasley, de 77 de ani, a murit pe 12 octombrie, din cauza unui anevrism. Acesta își depusese candidatura pentru un post în guvernul local al districtului Bibb County, din statul Alabama.

Și numele lui Beasley a rămas pe liste, acesta câștigând alegerile cu 52% din voturi. Contracandidatul său, democratul Walter Sansing, nu a primit vestea prea bine, afirmând că împotriva unui mort nu a putut duce o campanie electorală ca la carte.

"Este o situație foarte delicată. Când candidezi împotriva unui mort, nu prea poți să-l vorbești de rău”, a declarat acesta, de asemenea nemulțumit că cetățenii au votat în virtutea faptului că Beasley e republican, ignorând faptul că e decedat.

În ambele cazuri, posturile vor fi ocupate de oamenii desemnați de conducerea partidelor în care fuseseră înscriși candidații decedați.

Un caz similar s-a petrecut și în România, la alegerile locale de anul acesta. Ioan Vasinca, care a candidat din partea PDL pentru postul de primar în Câmpia Turzii, a decedat cu o săptămână înainte de vot. Chiar și așa, Vasinca, rămas pe liste, s-a ales cu un post de consilier local, în virtutea celor 1.385 de voturi primite. 

×