x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Polonia a închis cel mai mare centru de refugiați ucraineni

Polonia a închis cel mai mare centru de refugiați ucraineni

de Redacția Jurnalul    |    02 Sep 2023   •   16:40
Polonia a închis cel mai mare centru de refugiați ucraineni
Sursa foto: Hepta

Cel mai mare centru de refugiați înființat pentru a-i găzdui pe ucrainenii care au fugit de invazia rusă a fost închis de Polonia, după ce aceasta a declarat că adăpostul nu mai este necesar, deoarece majoritatea și-a găsit adăpost în altă parte.

Financial Times relatează că decizia a necesitat relocarea în grabă a aproximativ 300 de rezidenți în alte centre de refugiați. Aproximativ 1,5 milioane de ucraineni s-au înregistrat pentru protecție temporară în Polonia în 2022, iar mulți alții au călătorit prin Polonia mai departe.

Centrul fusese înființat într-un centru de expoziții din Nadarzyn, la sud de Varșovia, și la un moment dat găzduia 9.000 de ucraineni.

Dagmara Zalewska, purtător de cuvânt al provinciei locale Mazovia, a declarat pentru FT că "numărul de refugiați din Ucraina care sosesc în Mazovia este neglijabil". Ea a adăugat că măsura face parte dintr-o "reorganizare a întregului sistem de asistență pentru refugiați" din Polonia.

Cu toate acestea, Alina Oniszczuk, un asistent social de la un alt centru pentru refugiați din Varșovia, spune: „Am plâns când o femeie ucraineană m-a sunat ieri spunându-mi că la ora 17.00 ușa centrului a fost închisă și că nu li s-a permis să intre. Unii oameni nici măcar nu au apucat să își împacheteze toate lucrurile. Le-au dat niște mâncare în pungi și asta a fost tot”.

„Refugiații care sosesc acum au fost expuși la război mult mai mult timp și sunt vizibil mai traumatizați”, spune Joanna Nahorska, purtător de cuvânt al Comitetului Internațional de Salvare.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Polonia refugiati