x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Polonia a oprit livrările de gaze ruseşti spre Ucraina

Polonia a oprit livrările de gaze ruseşti spre Ucraina

de Agerpres    |    10 Sep 2014   •   16:11
Polonia a oprit livrările de gaze ruseşti spre Ucraina

Polonia a încetat să mai livreze gaze naturale în sistem invers către Ucraina, din cauza restricţiilor impuse de monopolul gazului rusesc Gazprom, a declarat miercuri directorul operatorului de transport al gazelor din Ucraina Ukrtransgas, Igor Prokopiv, transmite RIA Novosti.

"Astăzi, Federaţia Rusă a început să restrângă furnizarea de gaze naturale către Polonia în ideea de a întrerupte livrările în sistem invers dinspre Polonia. La ora locală 2:00 p.m. Polonia a oprit livrările în sistem invers, de aproape 4 milioane de metri cubi pe zi, spre Ucraina" a declarat Igor Prokopiv.

Anterior, compania energetică poloneză PGNiG a anunţat că luni compania a primit de la Gazprom o cantitate de gaze mai mică cu aproximativ 20% faţă de cea contractată, iar marţi livrările au fost mai mici cu aproximativ 24%. Cu toate acestea, PGNiG a subliniat că furnizarea de gaze naturale către clienţii companiei se desfăşoară fără probleme.

În schimb, operatorul slovac Eustream a anunţat că livrează în continuare gaze naturale ruseşti în sistem invers din Slovacia în Ucraina. "La ora 14:00, staţia compresor de la Velke Kapusany, prin care gazul rusesc este livrat pe teritoriul Ucrainei, funcţiona în mod normal. Nu s-au înregistrat perturbări majore în furnizarea de combustibil", a declarat purtătorul de cuvânt al Eustream, Vahram Chuguryan.

Anul trecut, Rusia a furnizat aproximativ jumătate din gazele naturale consumate de Ucraina însă în data de 16 iunie anul curent grupul rus Gazprom a introdus o schemă de plată în avans pentru gazele naturale livrate Ucrainei ca urmare a unei dispute pe tema datoriilor părţii ucrainene.

Problema Ucrainei este că reţeaua de conducte din Europa continentală a fost construită din Est spre Vest, pentru a putea importa gaze din Rusia. Anul trecut, grupul rus Gazprom a livrat Europei o cantitate de 162,7 miliarde de metri cubi, din care jumătate a ajuns în Europa via Ucraina.

Executivul comunitar pregăteşte o analiză pentru summitul UE din octombrie, cu privire la consecinţele care ar putea apărea în cel mai rău caz posibil, respectiv o întrerupere totală a livrărilor de gaz din Rusia. 

×
Subiecte în articol: gaze ucraina gazprom