x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Polonia cere Germaniei „reparații de război”

Polonia cere Germaniei „reparații de război”

de Şerban Mihăilă    |    01 Mai 2019   •   13:43
Polonia cere Germaniei „reparații de război”

Berlinul vrea să ignore solicitări de miliarde de dolari, sub forma de „reparații de război” în favoarea Varșoviei, până când memoria brutalei ocupații naziste a Poloniei se va estompa, a declarat un membru al parlamentului polonez, citat de site-ul „Breitbart”. Se estimează că șase milioane de polonezi, între care trei milioane de evrei polonezi, au fost uciși în timpul războiului, iar Varșovia a fost rasă până la temelii după revolta din 1944, din capitala țării, soldată cu moartea a 200.000 de civili.

 

Germania, unul dintre principalii parteneri comerciali ai Poloniei și unul dintre membrii importanți ai Uniunii Europene și NATO, susține că toate pretențiile financiare legate de cel de-al Doilea Război Mondial au fost deja soluționate și reglementate din punct de vedere juridic și politic. Arkadiusz Mularczyk, cel care conduce comisia însărcinată cu evaluarea despăgubirilor de război în cadrul parlamentului polonez, contestă însă poziția Berlinului. Membru al partidului de guvernământ Lege și Justiție (PiS), Mularczyk a declarat agenției Reuters că membrii comisiei sale vor prezenta un raport ce va solicita acordarea de compensații în valoare de până la 850 de miliarde de dolari. Raportul ar urma să fie citit la 1 septembrie 2019, dată care marchează 80 de ani de la invazia lui Hitler asupra Poloniei. „Polonia nu numai că a pierdut milioane de cetățeni, dar a și fost distrusă într-un mod neobișnuit de brutal”, a spus Mularczyk, într-un interviu acordat Reuters. „Multe victime încă trăiesc și se simt profund nedreptățite”, a adăugat el. Germania a afirmat în repetate rânduri că nu există o bază legală pentru pretențiile financiare ale polonezilor, deoarece chestiunea a fost rezolvată în urma unui acord încheiat în 1953. De cealaltă parte, actuala putere de la Varșovia susține însă că înțelegerea din 1953 nu este valabilă, deoarece a fost dictată de Moscova, într-un moment în care Polonia era un satelit al Uniunii Sovietice. În mod individual, numeroși polonezi, între care cetățeni supuși la muncă silnică, victime ale experimentelor științifice și supraviețuitori ai Holocaustului, au primit compensații din partea Germaniei în trecut. În timpul retrasării postbelice a granițelor, Polonia a primit un teritoriu considerabil aflat anterior în componența Germaniei de Est, însă aceasta nu a fost considerată o reparație de război, deoarece polonezii au fost obligați  să renunțe la partea lor răsăriteană în favoarea Uniunii Sovietice.

Exemplul Atenei

La jumătatea acestei luni, parlamentul elen a decis să solicite oficial Germaniei plăți de până la 300 de miliarde de euro pentru daunele și crimele din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Potrivit unor surse citate de publicația „Spiegel”, Atena ar veni și cu amenințarea „confiscării averii germane” de pe teritoriul său. Grecii par să recidiveze înaintea alegerilor legislative din octombrie. În anul electoral 2015, ei mai ieșiseră la rampă cu o solicitare de 500 de miliarde euro, prin vocea populistă a premierului Tsipras. Autoritățile de la Berlin au anunțat, însă, că acest subiect este deja soluționat, printr-un tratat semnat în 1990, la reunificarea Germaniei.  

 

Decizia Parlamentului elen arată că internaționalizarea problemei, în ceea ce privește despăgubirile de război din Germania, este realistă”.

Arkadiusz Mularczyk

 

 

 

×