x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Polonia: Generalii Wojciech Jaruzelski şi Czeslaw Kiszczak, degradaţi postum

Polonia: Generalii Wojciech Jaruzelski şi Czeslaw Kiszczak, degradaţi postum

13 Dec 2016   •   16:45
Polonia: Generalii Wojciech Jaruzelski şi Czeslaw Kiszczak, degradaţi postum

Generalii Wojciech Jaruzelski şi Czeslaw Kiszczak, autorii legii marţiale impuse în Polonia la 13 decembrie 1981 pentru a zdrobi mişcarea Solidaritatea, vor fi degradaţi postum, a anunţat marţi ministrul polonez al apărării, Antoni Macierewicz, relatează AFP. 

'Lansăm demersuri legale pentru retragerea gradului militar al generalilor Jaruzelski şi Kiszczak. Criminalii responsabili de acţiuni militare împotriva propriei naţiuni nu merită să deţină aceste grade', a declarat jurnaliştilor Antoni Macierewicz. 

Pentru aceasta, conservatorii populişti la putere trebuie să amendeze o lege privind serviciul militar, o pură formalitate în parlamentul dominat de Partidul Dreptăţii şi Justiţiei (PiS), condus de Jaroslaw Kaczynski. 

Generalul Jaruzelski a decedat în mai 2014 la vârsta de 90 de ani, în timp ce generalul Czeslaw Kiszczak, ministrul său de interne în 1981, a decedat anul trecut. 

Cei doi generali au cedat puterea în urma unor negocieri şi a acordurilor 'mesei rotunde' între Solidaritatea şi regimul polonez în 1989, o premieră în fostul bloc comunist. 

După revenirea Poloniei la democraţie, cei doi generali s-au retras din viaţa publică. 

Chiar dacă au fost urmăriţi în justiţie, ei nu au fost pedepsiţi niciodată pentru impunerea stării de asediu şi crimele comise de regim în acea perioadă. AGERPRES

×