x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Șoc în alianță! Polonia nu va mai furniza arme Ucrainei din cauza disputei privind cerealele

Șoc în alianță! Polonia nu va mai furniza arme Ucrainei din cauza disputei privind cerealele

de Redacția Jurnalul    |    21 Sep 2023   •   09:45
Șoc în alianță! Polonia nu va mai furniza arme Ucrainei din cauza disputei privind cerealele
Sursa foto: Hepta

Unul dintre cei mai fideli aliați ai Ucrainei, Polonia, a anunțat că nu va mai furniza arme acestei țări, în contextul în care disputa diplomatică privind cerealele se intensifică, notează BBC.

Prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a declarat că, în schimb, se va concentra pe înarmarea cu arme mai moderne a țării sale.

Măsura vine în contextul în care tensiunile dintre cele două națiuni cresc.

Marți, Polonia l-a convocat pe ambasadorul Ucrainei din cauza comentariilor făcute de președintele Volodimir Zelenski la ONU. Acesta a spus că unele națiuni au simulat solidaritate cu Ucraina, ceea ce Varșovia a denunțat ca fiind „nejustificat în ceea ce privește Polonia, care a susținut Ucraina încă din primele zile ale războiului”.

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a anunțat decizia de a nu mai furniza arme Ucrainei într-un discurs televizat miercuri, la o zi de la escaladarea rapidă a tensiunilor dintre cele două țări din cauza importurilor de cereale.

„Nu mai transferăm arme Ucrainei, pentru că acum înarmăm Polonia cu arme mai moderne”, a declarat Morawiecki.

Disputa privind cerealele a început după ce invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina a închis practic toate căile principale de transport maritim din Marea Neagră și a forțat Ucraina să găsească rute alternative pe uscat. Acest lucru, la rândul său, a dus la faptul că mari cantități de cereale au ajuns în Europa Centrală.

În consecință, Uniunea Europeană a interzis temporar importurile de cereale în cinci țări: Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia, pentru a proteja fermierii locali, care se temeau că cerealele ucrainene duc la scăderea prețurilor la nivel local.

Interdicția a expirat la 15 septembrie, iar UE a decis să nu o reînnoiască, însă Ungaria, Slovacia și Polonia au decis să o aplice în continuare.

Comisia Europeană a declarat în repetate rânduri că nu depinde de fiecare membru al UE în parte să elaboreze politica comercială a blocului comunitar.

La începutul acestei săptămâni, Ucraina a intentat procese la Organizația Mondială a Comerțului (OMC) împotriva acestor țări din cauza interdicțiilor, despre care a spus că reprezintă o încălcare a obligațiilor internaționale.

Ministrul ucrainean al economiei, Iulia Șviridenko, a declarat că „este extrem de important pentru noi să demonstrăm că statele membre individuale nu pot interzice importurile de bunuri ucrainene”.

Însă Polonia a declarat că va menține interdicția în vigoare, iar o „plângere în fața OMC nu ne impresionează”.

Morawiecki a declarat că vor crește numărul de produse interzise de la Kiev dacă Ucraina escaladează disputa privind cerealele. Ministerul polonez de Externe a adăugat că „exercitarea de presiuni asupra Poloniei în forurile multilaterale sau trimiterea de plângeri la instanțele internaționale nu sunt metode adecvate pentru a rezolva diferendele dintre țările noastre”.

În ciuda interdicției, cele trei țări au declarat că vor permite în continuare transportul de cereale prin intermediul lor către alte piețe.

Kievul a cerut Poloniei să „lase emoțiile deoparte” după ce ambasadorul lor a fost convocat și, în schimb, a sugerat ca părțile să adopte o abordare constructivă pentru rezolvarea disputei.

Ministrul francez de externe, Catherina Colonna, a declarat miercuri că un studiu al UE a arătat că importurile de cereale ucrainene nu ar paraliza fermierii europeni și a descris tensiunile ca fiind „regretabile”.

Polonia a oferit mult sprijin Ucrainei în timp ce se apără împotriva Rusiei, îndemnând Germania să furnizeze țării tancuri de luptă Leopard 2, promițând avioane de luptă pentru țară și primind peste 1,5 milioane de refugiați din Ucraina.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Polonia arme ucraina