x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Polonia se teme că va deveni un stat-tampon, „sacrificat” de SUA și cedat rușilor

Polonia se teme că va deveni un stat-tampon, „sacrificat” de SUA și cedat rușilor

de Şerban Mihăilă    |    25 Apr 2024   •   08:00
Polonia se teme că va deveni un stat-tampon, „sacrificat” de SUA și cedat rușilor

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a recunoscut că poartă discuții cu SUA pentru ca armele nucleare americane să fie staționate în țara sa, în vederea descurajării agresiunii Rusiei. În același timp, un general polonez de rang înalt din cadrul NATO susține că obținerea acestor arme este „importantă”, deoarece ar împiedica transformarea Poloniei într-un stat-tampon vulnerabil, ce ar putea fi „sacrificat” de Washington pentru a face pace cu Moscova.

Polonia discută cu SUA de ceva timp pentru a găzdui arme nucleare americane, a mărturisit președintele de dreapta al țării, invocând militarizarea tot mai mare a vecinului său estic, o Rusie cu intenții din ce în ce mai agresive.  

Andrzej Duda, membru al Partidului Lege și Justiție, formațiune politică ce a condus guvernul polonez până anul trecut și care se află acum în conflict cu noul premier eurocrat centrist, globalistul Donald Tusk, a afirmat, săptămâna aceasta, că Polonia este „pregătită” să primească arme nucleare.

„Acesta este un subiect al discuțiilor polonezo-americane de ceva timp (...) Dacă aliații noștri decid să desfășoare arme nucleare și pe teritoriul nostru, ca parte a partajării nucleare, pentru a consolida securitatea flancului estic al NATO, suntem pregătiți pentru asta. Suntem un aliat în cadrul Alianței Nord-Atlantice și avem, de asemenea, obligații în acest sens, ceea ce înseamnă că, pur și simplu, aplicăm o politică comună”, a spus Duda, într-un interviu acordat presei poloneze.

Președintele a arătat apoi cu degetul spre Rusia, afirmând că aceasta „militarizează tot mai mult districtul Królewiec”. „În ultima vreme, Rusia și-a mutat armele nucleare în Belarus”, a spus el.

Królewiec este numele tradițional polonez pentru ceea ce rușii numesc Kaliningrad, iar germanii Königsberg - ceea ce a fost odată Prusia de Est și, după cel de-Al Doilea Război Mondial, o enclavă rusă din nordul Europei.

Contre care „slăbesc națiunea”

De cealaltă parte, premierul polonez, Donald Tusk, a diminuat reacția de surpriză provocată de anunțul lui Duda, adoptând un ton dezaprobator: „Aștept cu nerăbdare să mă întâlnesc cu președintele Andrzej Duda. Aș dori să cunosc toate circumstanțele care l-au determinat să facă această declarație”. 

Imediat, fostul ministru polonez al Apărării, Mariusz Błaszczak, a ripostat la contrele lui Tusk, afirmând că discuțiile privind armele nucleare americane în Polonia au fost purtate ani întregi, iar comentariile actualului șef al executivului de la Varșovia „slăbesc națiunea”.

Abandonați în mâinile rușilor?

Într-o discuție pe tema arsenalelor nucleare în Europa, generalul Bogusław Samol - fostul comandant NATO al Corpului Multinațional Nord-Est, responsabil pentru toate „operațiunile aliate pe flancul nord-estic” - a declarat că este important ca Polonia să primească pe teritoriul său arme nucleare americane. 

Devenind o națiune nucleară - chiar dacă doar prin procură - Polonia ar fi salvată de o soartă asemănătoare cu cea a Ucrainei, a spus el. Generalul a adăugat că țara sa este un stat est-european care ar putea fi cedat rușilor și „sacrificat” astfel pentru a menține o pace mai largă în regiune.

În același context, generalul a precizat că se îndoiește că SUA ar oferi un răspuns rapid chiar și unei agresiuni nucleare rusești în Europa. 

„Superputerile se asigură că nu există un conflict global. Noi, ca țară-tampon, și unitățile noastre militare, vom fi probabil sacrificați pe altarul securității Statelor Unite sau chiar a Europei de Vest”, a declarat el pentru televiziunea poloneză.

În cadrul aceleiași dezbateri, fostul adjunct al șefului Statului Major General al armatei poloneze, generalul Leon Komornicki, a afirmat că o mai mare securitate pentru Europa ar putea fi garantată, invitând unități ale armatei americane să staționeze în Polonia: „Cel puțin o divizie americană ar trebui să fie staționată și aici. Trebuie să o cerem!”, a spus el.

„Intrarea în clubul nuclear este foarte importantă pentru Polonia”, a precizat, apoi, generalul Samol. El a insistat însă că este important să se pună în balanță dacă armele vor fi într-adevăr în mâinile polonezilor și dacă vor putea servi intereselor poloneze - cu alte cuvinte, dacă vor putea fi folosite de Varșovia pentru a se apăra împotriva unui atac din partea Rusiei sau a aliatului ei fidel, Belarus.

Subiect delicat

Comentariile generalului Samol ating însă o chestiune delicată: neproliferarea nucleară. 

Atunci când Rusia și-a extins umbrela nucleară către Belarus, anul trecut, Moscova s-a ales cu un cor de condamnări din partea comunității internaționale pentru încălcarea flagrantă a Tratatului de neproliferare a armelor nucleare, din 1968. 

Tratatul interzice crearea de noi puteri nucleare, prin oferirea sau împrumutul de arme atomice de către o putere deja existentă. 

Rusia a încercat să contracareze criticile primite, susținând că SUA fac deja acest lucru; Belgia, Germania, Italia, Olanda și Turcia utilizează arme nucleare americane pe propriile avioane - dar această practică este anterioară tratatului din 1968 și este, în esență, „scutită” de prevederile acordului.

Conform termenilor tratatului, SUA nu ar putea invita însă alte națiuni în clubul nuclear.

Cu toate acestea, SUA ar putea, teoretic, să își desfășoare propriile arme nucleare, controlate de forțele proprii, în interiorul Poloniei, așa cum a procedat în trecut în cazul Regatului Unit și - potrivit unor rapoarte recente - urmează să facă din nou acest lucru, în curând. 

SUA au o bază militară permanentă în Polonia, la Camp Kościuszko, în Poznań. 

Polonia nu este singurul stat european care se gândește la arme nucleare, într-un moment în care Rusia pregătește o nouă ofensivă în Ucraina. 

La începutul anului, un lider politic german a declarat că Uniunea Europeană însăși ar trebui să se înarmeze nuclear, fiind vorba despre „un pas pe drumul spre o armată europeană”. Ideea se lovește însă de aceleași prevederi ale Tratatului de neproliferare nucleară.



 

×
Subiecte în articol: Polonia tampon sacrificat Rusia sua