x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Polonia vrea trimiterea tancurilor Leopard în Ucraina fără acordul Germaniei. Răspunsul Berlinului

Polonia vrea trimiterea tancurilor Leopard în Ucraina fără acordul Germaniei. Răspunsul Berlinului

de Redacția Jurnalul    |    23 Ian 2023   •   15:40
Polonia vrea trimiterea tancurilor Leopard în Ucraina fără acordul Germaniei. Răspunsul Berlinului

 Transferul tancurilor Leopard 2 din Polonia în Ucraina este realizabil, conform unei declarații a premierului polonez Mateusz Morawiecki, preluată de Sky News.

Aprobarea Germaniei pentru trimiterea tancurilor Leopard 2 în Ucraina are o importanță secundară, deoarece Polonia ar putea trimite aceste echipamente din partea unei coaliții de țări chiar și fără permisiunea germanilor, a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki.

„Vom cere permisiunea Germaniei, dar aceasta este o temă secundară. Chiar dacă, în cele din urmă, nu vom obține această permisiune, noi, în cadrul acestei mici coaliții, chiar dacă Germania nu face parte din această coaliție, vom preda tancurile noastre, împreună cu ceilalți, Ucrainei", a declarat Morawiecki.

Declarația pare să indice faptul că trimiterea tancurilor, care a făcut obiectul unor speculații intense în ultimele zile, este acum foarte aproape să se întâmple.

Anunțul apare la puțin timp după ce autoritățile din Germania au declarat că nu vor sta în calea trimiterii de către Polonia a tancurilor sale de producție germană în Ucraina.

Ce spune Germania

Executivul de la Berlin spune că nu a primit nicio cerere de autorizare a livrării către Ucraina a tancurilor Leopard 2, fabricate în Germania.

„Există proceduri în acest sens", a spus purtătorul de cuvânt al guvernului, citat de Sky News. El a mai precizat că o cerere în acest sens va fi abordată cu rapiditate și atenție.

Declarația vine în momentul în care Polonia și alte țări fac presiuni pentru ca vehiculele să fie trimise în Ucraina. Anterior, autoritățile din Germania au declarat că nu vor sta în calea trimiterii de către Polonia a tancurilor sale de producție germană în Ucraina.

×
Subiecte în articol: leopard germania Polonia