x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Pompierii vor să evite un "mega-incendiu" în sud-estul Australiei (VIDEO)

Pompierii vor să evite un "mega-incendiu" în sud-estul Australiei (VIDEO)

21 Oct 2013   •   08:39
Pompierii vor să evite un "mega-incendiu" în sud-estul Australiei (VIDEO)

Pompierii australieni încercau luni dimineață să izoleze mai multe incendii în sud-estul țării pentru a evita fuzionarea acestora într-un 'mega-incendiu', în apropiere de Sydney, relatează France Presse, citată de Agerpres.

Mai multe de 200 de case au fost deja mistuite de foc și alte 120 distruse de incendiile care fac ravagii de mai multe zile în statul New South Wales, ce se confrunta cu seceta și temperaturi neobișnuit de ridicate.

Zeci de incendii au fost stinse, iar 58 continuă să progreseze, în timp ce 12 sunt considerate ieșite de sub control. Un fum alb gros contină să plutească deasupra Sydney.

Prioritatea luni pentru serviciile de securitate este de a stinge un incendiu care a mistuit deja 40.000 de hectare în apropiere de Lithgow, o localitate la două ore de mers cu mașina la vest de Sydney.

Creșterea temperaturii prevăzută pentru marți și miercuri ar putea intensifica puterea focului, iar incendiile izolate ar putea fuziona într-un 'mega-incendiu' în zona Munților Albaștri (Blue Mountains), amenințând mai multe zone populate.

"Nu cred că am folosit niciodată cuvântul mega-incendiu", a declarat șeful pompierilor locali, Shane Fitzsimmons, estimând că pe baza datelor meteorologice disponibile, este posibil ca aceste incendiile să fuzioneze la un moment dat.

Pompierii au acționat întreaga noapte de duminică spre luni pentru a împiedica un astfel de scenariu.

Shane Fitzsimmons a negat însă că aproximativ 76.000 de locuitori din zona Munților Albaștri, lanțul muntos ce străjuiește Sydney, vor fi evacuați. Cu toate acestea, populația din Bell, o mică localitatea din zonă, a fost invitată să-și părăsească domiciliul.

Autoritățile din New South Wales (sud-estul Australiei) au decretat duminică starea de urgență, ceea ce le permite pompierilor să evacueze în forță locuitorii în caz de forță majoră. Aceștia din urmă pot fi chiar amendați dacă nu se conformează ordinului de evacuare.





×
Subiecte în articol: incendiu anustralia