
Rezultatele arată că majoritatea participanților la sondaj au o percepție negativă asupra SUA, dezvăluind astfel, la acest capitol, o scădere accentuată față de anul trecut.
Deteriorarea accentuată a imaginii SUA a fost resimțită mai ales în statele membre ale Uniunii Europene — o posibilă reacție la declarațiile președintelui Trump, care a descris blocul comunitar drept „oribil”, „patetic” și „creat pentru a păcăli Statele Unite”.
„Nu mă surprinde că imaginea SUA s-a deteriorat atât de rapid.”, afirmă Anders Fogh Rasmussen, fost secretar general NATO și fondator al „Alliance of Democracies”, citat de site-ul „Politico”.
China, mai bine văzută decât SUA în majoritatea țărilor
În contrast, China și-a îmbunătățit considerabil reputația internațională, depășind SUA în percepția globală pentru prima dată, cu excepția Europei. Rusia rămâne în continuare mai puțin populară decât SUA, însă imaginea sa publică este în ușoară revenire, în pofida invaziei din Ucraina din 2022.
Imaginea controversată a lui Donald Trump reflectă trendul negativ înregistrat de SUA. Potrivit sondajului, Trump este mai puțin popular la nivel mondial decât Vladimir Putin și Xi Jinping.
Mai mult, fostul președinte american a înregistrat cel mai slab scor dintre toate personalitățile politice, culturale și spirituale incluse în studiu — o listă ce îi cuprinde pe Elon Musk, Bill Gates, Papa Francisc, Taylor Swift și Kim Kardashian.

Israel, cea mai nepopulară țară din sondaj
Un alt rezultat notabil al studiului este poziționarea Israelului ca statul cu cea mai slabă imagine globală, în special în Orientul Mijlociu și Asia de Sud. Inclusiv în țări europene tradițional aliate, precum Germania, sprijinul față de Israel este în scădere, pe fondul îngrijorărilor tot mai mari legate de acțiunile guvernului israelian în Gaza și Cisiordania.
Reamintim că, anul trecut, Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare pe numele premierului Benjamin Netanyahu și al fostului ministru al Apărării, Yoav Gallant, pentru presupuse crime de război.
Sondajul a fost realizat online între 9 și 23 aprilie 2025, pe un eșantion de 111.273 de respondenți din 100 de țări, cu o medie de aproximativ 1.100 de persoane per stat. Rezultatele sunt reprezentative la nivel național, conform distribuției oficiale de vârstă și gen.