x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Poroşenko: Războiul din Ucraina costă 5-7 milioane de euro pe zi!

Poroşenko: Războiul din Ucraina costă 5-7 milioane de euro pe zi!

06 Feb 2015   •   17:49
Poroşenko: Războiul din Ucraina costă 5-7 milioane de euro pe zi!

Războiul Ucrainei cu rebelii separatişti proruşi costă Kievul între 5 şi 7 milioane de euro pe zi (5,5 până la 8 milioane USD), a declarat preşedintele ucrainean Petro Poroşenko într-un interviu acordat cotidianului german Die Welt.

Guvernul ucrainean se străduieşte, în mijlocul unei crize economice profunde, să finanţeze lupta împotriva rebelilor din regiunile estice ale Ucrainei – o luptă care durează de 10 luni şi care a luat viaţa a peste 5.000 de oameni până acum.

“Avem nevoie de ajutor financiar pentru a depăşi aceste dificultăţi şi pentru a aplica alte reforme”, a adăugat liderul ucrainean în interviul publicat joi.

Kievul a primit deja 4,6 miliarde USD din partea Fondului Monetar Internaţional, care a promis un pachet de ajutor în valoare de 17 miliarde USD pe o perioadă de doi ani. Restul acestor fonduri ar trebui să fie distribuit în acest an.

Presupunând că preţul războiului a rămas constant de la începutul acestui an, Kievul a cheltuit în 2015 între 175 şi 245 milioane de euro (între 200 şi 280 milioane de dolari) în luptele cu separatiştii proruşi.

Intensitatea luptelor nu a fost constantă de la începerea conflictului în aprilie 2014, dar un cost mediu de 5 milioane de euro pe zi ar putea fi realist.

În plus, conflictul nu dă niciun semn că s-ar linişti. O tentativă de încetare a focului a eşuat şi noi violenţe au izbucnit luna trecută, iar Poroşenko a ordonat altor 50.000 de soldaţi să întărească rândurile armatei pe linia de front.

Între timp, Washington-ul susţine din ce în ce mai mult ideea ca SUA să furnizeze forţelor din Kiev arme militare de apărare ce vor fi folosite în lupta contra separatiştilor.

×